Нагурна Ніна Анатоліївна

Нагурна-min

Кандидат технічних наук, старший науковий співробітник
Доцент кафедри харчових технологій


18006, м. Черкаси, бул. Шевченка 333, корпус № 10, кім.307
роб.тел.:   +380 (472) 330-865
корпоративний e-mail:  [email protected]

Рік народження – 1947.


Науково-педагогічна біографія

У 1970 році закінчила з відзнакою Київський технологічний інститут харчової промисловості за спеціальністю інженер-технолог бродильних виробництв.
В 1984 році захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук.
У 2001 р. присвоєно вчене звання старшого наукового співробітника за спеціальністю «Технологія бродильних виробництв».
З 1970 по 2002 працювала в Українському науково-дослідному інституті спирту і біотехнологій продовольчих продуктів (м. Київ). На посадах від інженера до старшого наукового співробітника лабораторії ректифікації спирту.
В 2009 р. була прийнята до Черкаського державного технологічного університету на посаду доцента кафедри бродильних виробництв.
В 2012-2015 році була прийнята на посаду завідувача кафедри технології бродильних виробництв ЧДТУ.


Основні дисципліни, що викладаються

Технологія спирту та лікеро-горілчаних напоїв, Технологія вина, Основи сенсорного аналізу.


Основні навчально-методичні праці

Нагурною Н.А. опубліковано 90 наукових праць та тез доповідей, одержано 2 авторських свідоцтва СРСР на винахід і 5 патентів України, зроблено доповіді на 15 міжнародних і вітчизняних науково-практичних конференціях, опубліковано 1 навчальний посібник.


Сфера наукових інтересів

Розробка апаратурних та технологічних схем процесів брагоректифікації та ректифікації спирту; вивчення новоутворення домішок спирту в процесі брагоректифікації і вплив їх на якість спирту , виробленого як із цукровмісної так і із крохмалевмісної сировини; розробка нового ДСТУ на спирт етиловий ректифікований; синтез і розробка технології отримання підсолоджувача – замінника цукру, аналога ацесульфаму-К-отизону; розробка нових низькокалорійних харчових продуктів на основі отизону.


Основні наукові праці

1. Використання сорбенту шунгіту для зміни концентрації метанолу у сортівці. Міжнародна науково-практична конференція. «Розвиток наукових досліджень 2012»/ Турчун О.В., Нагурна Н.А. – Полтава ПДПУ ім. В.Г. Короленка 19-21.11.2012.
2. Дослідження процесу ІЧ-обробки зернової сировини для виробництва етилового спирту. /Яценко С.І., Нагурна Н.А. – Полтава ПДПУ ім. В.Г. Короленка 19-21.11.2012.
3. Технологія спирту. Лабораторний практикум для студентів денної та заочної форм навчання  напряму  6.051701 «Харчові технології та інженерія»/Нагурна Н.А., Чепурна О.Л., Яценко С.І., 2012.-120 с.