Батраченко Олександр Вікторович

Доктор технічних наук, професор

18006, м. Черкаси, бул. Шевченка 333,
каб. 307-10 корпусу
роб.тел.:   +380 (098) 792 93 25
e-mail:  [email protected]
Рік народження – 1980.


Науково-педагогічна біографія

   У 2002 році закінчив Черкаський державний технологічний університет за спеціальністю «Технологія машинобудування».

   Трудову діяльність почав у 2002 році на посаді інженера І-ої категорії кафедри безпеки життєдіяльності та будівельних конструкцій ЧДТУ.  У 2003 році вступив до аспірантури ЧДТУ, яку закінчив у 2006 році. Викладацьку діяльність почав у 2004 році на посаді асистента кафедри комп’ютеризованих технологій машинобудування. У 2007 році був прийнятий на роботу на посаду асистента кафедри обладнання переробних і харчових виробництв.

   В лютому 2014 року захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук на тему «Підвищення ефективності роботи та довговічності м’ясорізальних машин» за спеціальністю «05.18.12 – процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв» (науковий керівник д.т.н., професор О. І. Некоз).

   В 2015 році отримав вчене звання доцента кафедри проектування харчових виробництв та верстатів нового покоління. З 2014 по 2023 рік працював на посаді доцента кафедри проектування харчових виробництв та верстатів нового покоління.

   У 2020 році пройшов стажування в Університеті економіки в Бидгощі (Польща) на тему “Європейська та польська системи вищої освіти: практика, досвід, інноваційні методи навчання”.

   У квітні 2021 року захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук на тему “Науково-прикладні основи вдосконалення машин для подрібнення м’ясної сировини” за спеціальністю «05.18.12 – процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв» (науковий консультант д.т.н., професор В. І. Осипенко).

   З вересня 2023 року працює на посаді професора кафедри харчових технологій Черкаського державного технологічного університету.

   Впродовж 2008-2023 рр. був науковим керівником 12-ти студентів-переможців Міжнародного та Всеукраїнських конкурсів студентських наукових робіт з напрямку «Харчові технології», а також Міжнародної науково-практичної конференції, за результатами яких студентами отримано два дипломи переможця І ступеня, шість дипломів переможця ІІ ступеня та чотири диплома переможця ІІІ ступеня.

   За результатами наукового керівництва студентськими науковими роботами у співавторстві зі студентами було опубліковано: 1 патент на винахід і 27 патентів на корисні моделі; 13 статей у наукових фахових виданнях; 14 доповідей на Міжнародних науково-практичних конференціях.

   3 2020 року є членом редколегії наукового  фахового видання категорії “Б” “Вісник ЧДТУ. Технічні науки”.

   Брав участь в атестації наукових кадрів, зокрема був членом разової спеціалізованої вченої ради зі спеціальності 133 «Галузеве машинобудування» у 2019 р. В ролі офіційного опонента кандидатів наук виступав у 2017 р. та 2019 р.

   Має сертифікат про рівень володіння англійською мовою на рівні В2 (рішення Британської ради від 21.03.2019 р.).

   Починаючи з лютого 2022 р. є науковим керівником держбюджетної теми “Розробка мобільного ультразвукового комплексу для інтенсифікації процесу подрібнення сировини при виготовленні функціональних м’ясних продуктів для учасників бойових дій” (номер державної реєстрації 0122U001334 від 09.02.2022 р.).

   Автор  235 наукових праць та 10 навчально-методичних робіт. З них 6 публікацій у періодичних виданнях, що входять до науково-метричних баз Scopus/Web of Science; 3 монографії; 1 підручник; 1 навчальний посібник з грифом МОН України; 61 стаття у наукових вітчизняних та зарубіжних фахових виданнях, 84 патенти на винахід та на корисні моделі, 84 тез доповідей на міжнародних наукових  конференціях.


 Основні дисципліни, що викладаються

   Технологія м’яса і молока,  Інноваційні технології м’ясних продуктів, Методологія розробки інноваційних патентоспроможних рішень, Вплив сучасних технічних засобів на вихід і якість харчової продукції, Математичне моделювання та інформаційні технології в наукових дослідженнях галузі, Проєктування харчових підприємств з основами САПР.


Сфера наукових інтересів

Інноваційні технології переробки м’ясної сировини


Основні наукові праці

   1. Batrachenko Olexandr. Modelling of Hydrodynamics of Meat Raw Materials When Crushing It in Meat Cutting Machines // Lecture Notes on Data Engineering and Communications Technologies, 2023, 178, р. 386-410. DOI: 10.1007/978-3-031-35467-0_24

   2. Batrachenko Olexandr.  Simulation of Influence of Constructive Parameters of Meat Bowl Cutterknives on Their Endurance at Alternative Oscillations // Lecture Notes on Data Engineering and Communications Technologies , 2023, 178, р.  363–385.
DOI: 10.1007/978-3-031-35467-0_23

  3. Некоз О. І. Теорія і практика роботи конструктора машин і апаратів харчових виробництв: підручн. / О. І. Некоз, В. І. Осипенко, О. В. Батраченко, Н. В. Філімонова; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси: ЧДТУ, 2018. – 680 с.

   4. Батраченко О. В. Взаємоузгодження робочих процесів в м’ясорізальних машинах. Монографія:  М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси: ЧДТУ, 2022. – 410 с.

   5. Батраченко О. В. Науково-винахідницький біном, як концептуальна основа технічного удосконалення конструкцій м’ясорізальних вовчків і кутерів / О. В. Батраченко, С. Б. Вербицький // Збірник наукових праць “Продовольчі ресурси” Інституту продовольчих ресурсів НААНУ. – Київ, 2018. – №1. – С. 13-27.

   6. Батраченко О. В. Методологічна концепція розвитку технічних систем харчової промисловості // Вісник Хмельницького національного університету. – Хмельницький: ХНУ, 2017. – № 4. – С. 32 – 40.

   7. Батраченко О. В. Вплив фаски ножа кутера на ефективність перемішування сировини та на міцність ножа / О. В. Батраченко // Тези у  Міжнародній науково-практичній конференції «Інноваційні технології та перспективи розвитку м’ясопереробної галузі», 15 вересня 2021 р. –  Київ. – С.  29-32.

   8. Спосіб зміцнення ножа кутера: пат. на винахід № 116036 Україна, МПК С21D7/08, В 02С 18/20 / Батраченко О. В.; заявник та патентовласник Батраченко О.В. –  №а201602692; заявл. 18.03.2016; опубл. 25.01.2018 р., Бюл. №2/2018.

   9. Ножова головка кутера: пат. на винахід 116037 Україна, МПКВ02С 18/06 / Батраченко О. В.; власник Батраченко О. В.  № а201602700; заявл. 18.03.2016; опубл. 25.01.2018, Бюл. № 2/2018.

   10. Пристрій для підвищення подрібнювальної здатності кутера: пат. на винахід 120070 Україна, МПК B02C 18/18 /Батраченко О. В.; власник Батраченко О. В. № а201709864; заявл. 16.03.2017; опубл. 25.09.2019, Бюл. № 18/2019.