Батраченко Олександр Вікторович

Доктор технічних наук, професор

18006, м. Черкаси, бул. Шевченка 333,
каб. 307-10 корпусу
роб.тел.:   +380 (098) 792 93 25
e-mail:  [email protected]
Рік народження – 1980.


Науково-педагогічна біографія

  У 2002 році закінчив Черкаський державний технологічний університет за спеціальністю «Технологія машинобудування». Трудову діяльність почав у 2002 році на посаді інженера І-ої категорії кафедри безпеки життєдіяльності та будівельних конструкцій ЧДТУ.  У 2003 році вступив до аспірантури ЧДТУ, яку закінчив у 2006 році. Викладацьку діяльність почав у 2004 році на посаді асистента кафедри комп’ютеризованих технологій машинобудування. У 2007 році був прийнятий на роботу на посаду асистента кафедри обладнання переробних і харчових виробництв, на якій працював до вересня 2023 р.
  В лютому 2014 року захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук на тему «Підвищення ефективності роботи та довговічності м’ясорізальних машин» за спеціальністю «05.18.12 – процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв» (науковий керівник д.т.н., професор Національного університету харчових технологій О. І. Некоз).
  В 2015 році отримав вчене звання доцента кафедри проектування харчових виробництв та верстатів нового покоління.
  У квітні 2021 року захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук на тему “Науково-прикладні основи вдосконалення машин для подрібнення м’ясної сировини” за спеціальністю «05.18.12 – процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв» (науковий консультант д.т.н., професор В. І. Осипенко).
  З вересня 2023 року працює на посаді професора кафедри харчових технологій Черкаського державного технологічного університету.
  У жовтні 2023 року отримав вчене звання професора кафедри харчових технологій Черкаського державного технологічного університету.
  У 2023 р. став експертом Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти за спеціальностями 181 «Харчові технології» і 133 «Галузеве машинобудування».
  Автор  253 наукових праць та 17 навчально-методичних робіт. З них 6 публікацій у періодичних виданнях, що входять до науково-метричних баз Scopus/Web of Science; 3 монографії; 1 підручник; 1 навчальний посібник з грифом МОН України; 61 стаття у наукових вітчизняних та зарубіжних фахових виданнях, 4 статті у профільному науково-виробничому виданні, 85 патентів на винахід та на корисні моделі, 92 тези доповідей на міжнародних наукових конференціях.

Підвищення кваліфікації:
  Має сертифікат про рівень володіння англійською мовою на рівні В2 (рішення Британської ради від 21.03.2019 р.).

  У 2020 році пройшов зарубіжне стажування в University of Еconomy (Bydgoszcz, Poland) на тему “Європейська та польська системи вищої освіти: практика, досвід, інноваційні методи навчання” (диплом №#68/01211).


 Основні дисципліни, що викладаються

  Інноваційні технології м’ясних продуктів, Методологія розробки інноваційних патентоспроможних рішень, Вплив сучасних технічних засобів на вихід і якість харчової продукції, Математичне моделювання та інформаційні технології в наукових дослідженнях галузі, Проєктування харчових підприємств з основами САПР, Технологія м’яса, м’ясопродуктів та риби.


Сфера наукових інтересів

Інноваційні технології виготовлення м’ясних продуктів.
Розробка технологій виготовлення функціональних продуктів для військовослужбовців.


Основні наукові праці

1. Batrachenko Olexandr. Modelling of Hydrodynamics of Meat Raw Materials When Crushing It in Meat Cutting Machines // Lecture Notes on Data Engineering and Communications Technologies, 2023, 178, р. 386-410. (Scopus) DOI: https://doi.org/10.1007/978-3-031-35467-0_24
2. Batrachenko Olexandr. Simulation of Influence of Constructive Parameters of Meat Bowl Cutterknives on Their Endurance at Alternative Oscillations // Lecture Notes on Data Engineering and Communications Technologies, 2023, 178, р. 363–385. (Scopus) DOI: https://doi.org/10.1007/978-3-031-35467-0_23.
3. Батраченко О. В. Взаємоузгодження робочих процесів в м’ясорізальних машинах. Монографія: М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси: ЧДТУ, 2022. – 410 с.
4. Batrachenko O. V. et all. Sustainable food chain and safety through science, knowledge and business. Scientific monograph. Riga, Latvia : “Baltija Publishing”, 2023.
5. Batrachenko O. V. et all. Innovative technologies and equipment: development prospects of the food and restaurant industries: Scientific monograph. Riga, Latvia : “Baltija Publishing”, 2022. 392 p.
6. Некоз О. І. Теорія і практика роботи конструктора машин і апаратів харчових виробництв: підручн. / О. І. Некоз, В. І. Осипенко, О. В. Батраченко, Н. В. Філімонова; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси: ЧДТУ, 2018. – 680 с.
7. Батраченко О. В. Методологічна концепція розвитку технічних систем харчової промисловості // Вісник Хмельницького національного університету. – Хмельницький: ХНУ, 2017. – № 4. – С. 32 – 40.
8. Спосіб подрібнення м’ясної сировини з використанням ультразвуку // Батраченко О. В., Кравченко О. В./ Патент на корисну модель № 152861 Україна, МПК А23 L13/00. – №u202203398; заявл. 15.09.2022; опубл. 20.04.2023 р., Бюл. №16/2023.
9. Спосіб зміцнення ножа кутера: пат. на винахід № 116036 Україна, МПК С21D7/08, В 02С 18/20 / Батраченко О. В.; заявник та патентовласник Батраченко О.В. – №а201602692; заявл. 18.03.2016; опубл. 25.01.2018 р., Бюл. №2/2018.
10. Пристрій для підвищення подрібнювальної здатності кутера: пат. на винахід 120070 Україна, МПК B02C 18/18 /Батраченко О. В.; власник Батраченко О. В. № а201709864; заявл. 16.03.2017; опубл. 25.09.2019, Бюл. № 18/2019.


Основні навчально-методичні праці

1. Методичні рекомендації до практичних робіт з дисципліни «Інноваційні технології м’ясних продуктів» для здобувачів освітнього ступеня «магістр» зі спеціальності 181 «Харчові технології» усіх форм навчання / уклад. ВО. В. Батраченко – Черкаси: ЧДТУ, 2024. – 18 с. 
2. Методичні рекомендації до лабораторних робіт з дисципліни «Інноваційні технології м’ясних продуктів» для здобувачів освітнього ступеня «магістр» зі спеціальності 181 «Харчові технології» усіх форм навчання / уклад. О. В. Батраченко – Черкаси: ЧДТУ, 2024. – 36 с. 
3. Методичні рекомендації до практичних робіт з дисципліни «Методологія розробки інноваційних патентоспроможних рішень» для здобувачів освітнього ступеня «магістр» зі спеціальності 181 «Харчові технології» усіх форм навчання / уклад. ВО. В. Батраченко – Черкаси: ЧДТУ, 2024. – 7 с. 
4. Методичні рекомендації до практичних робіт з дисципліни «Математичне моделювання та інформаційні технології в наукових дослідженнях галузі» для здобувачів освітнього ступеня «магістр» зі спеціальності 181 «Харчові технології» усіх форм навчання / уклад. ВО. В. Батраченко – Черкаси: ЧДТУ, 2024. – 43 с. 
5. Методичні рекомендації до практичних робіт з дисципліни «Вплив сучасних технічних засобів на вихід і якість харчової продукції» для здобувачів освітнього ступеня «магістр» зі спеціальності 181 «Харчові технології» усіх форм навчання / уклад. ВО. В. Батраченко – Черкаси: ЧДТУ, 2024. – 7 с. 


Участь у конференціях

Опубліковано 92 тези доповідей на міжнародних наукових конференціях. Основні з них наведено нижче.
1. Батраченко О. В. Технологія виготовлення нового виду заморожених фаршевих напівфабрикатів // Тези доповідей IV Міжнародної науково-практичної конференції «Сучасні тренди і перспективи в галузі переробки м’яса і молока». Київ: НУХТ, 2023. С. 54-56.

2. Батраченко О. В. Технологія переробки колаген-вмісної м’ясної сировини, яка базується на використанні ультразвуку // Тези доповідей IV Міжнародної науково-практичної конференції «Сучасні тренди і перспективи в галузі переробки м’яса і молока». Київ: НУХТ, 2023. С. 57-59.
3. Батраченко О. В. Козаченко А. В. Технологічні можливості сучасних моделей кутерів // Тези доповідей Міжнародної науково-практичної конференції «Сталий ланцюг харчування та безпека крізь науку, знання та бізнес». Харків: ДБТУ, 2023.
4. Батраченко О. В. Орел В. В. Покращення структурно-механічних та органолептичних властивостей ковбасних виробів // Тези доповідей міжнародної науково-практичної конференції «Інноваційні технології та перспективи розвитку м’ясопереробної галузі». Київ: НУХТ, 2022. С. 64.
5. Батраченко О. В. Моделювання впливу конструктивних параметрів ножів м’ясного кутера на їх витривалість при знакозмінних коливаннях// Тези доповідей VI Міжнародної науково-практичної конференції «Інформаційні технології в освіті, науці і техніці» (ІТОНТ-2022). Черкаси: ЧДТУ, 2022. С. 118-120.
6. Батраченко О. В. Вплив фаски ножа кутера на ефективність перемішування сировини та на міцність ножа / О. В. Батраченко // Тези у Міжнародній науково-практичній конференції «Інноваційні технології та перспективи розвитку м’ясопереробної галузі», 15 вересня 2021 р. – Київ. – С.  29-32.
7. Батраченко О. В. Особливості гідродинаміки сировини, як фактор підвищення питомої продуктивності вовчків, кутерів і емульситаторів// Інноваційні технології та перспективи розвитку м’ясопереробної галузі: міжн. наук.-практ.конф., 24 листопада 2020 р.: тези доповідей. – К.: Національний університет харчових технологій. – С. 76-78.

ORCID
Google Scholar

Основні наукові досягнення та здобутки

  В результаті багаторічних теоретичних та експериментальних досліджень на основі узгодження гідродинаміки сировини в зоні обробки та процесів її подрібнення розроблено науково-прикладні основи  вдосконалення  машин для подрібнення м’ясної сировини. Введене поняття науково-винахідницького біному, як концептуальної основи технічного удосконалення процесів обробки харчової сировини та машино-апаратурного оснащення для їх реалізації. Створено методологічну концепцію розвитку технічних систем харчової промисловості. На основі комплексу теоретичних та експериментальних досліджень показано природу складного напружено-деформованого стану ножів кутера та запропоновано низку рішень із підвищення їх довговічності. Із використанням запропонованих методологічних підходів в межах виконання докторської дисертації розроблено низку нових конструкцій кутерів, вовчків і емульситаторів, на які отримано 8 патентів України на винахід та 7 патентів України на корисну модель. Отримані наукові результати відображені в одноосібній монографії  «Взаємоузгодження робочих процесів в м’ясорізальних машинах» обсягом 460 аркушів.  
  Результатом багаторічної роботи на кафедрі проектування харчових виробництв та верстатів нового покоління стало написання підручника  «Теорія і практика роботи конструктора машин і апаратів харчових виробництв» обсягом 680 аркушів. В ньому автор зробив спробу системно, без надання інформації, яку б не можна було використати в практичній діяльності конструктора, висвітлити усі важливі аспекти проектування обладнання. Наведено види конструкторських документів, етапи розроблення проекту, напрями та методи вдосконалення машин і апаратів харчових виробництв, методологію їх проектування, включаючи такі складові елементи, як вузли та деталі, питання надійності та довговічності обладнання. В підручнику наведено і авторський доробок із удосконалення машин і апаратів харчових виробництв.
  Важливим можна вважати і опублікування навчального посібника  «Проектування м’ясорізальних вовчків», який отримав гриф Міністерства освіти і науки України. На думку автора, в ньому вперше запропоновано цілісну методику проектувального розрахунку одного із основних видів технологічного обладнання м’ясопереробного виробництва – м’ясорізальних вовчків. Методика ґрунтується на результатах авторських наукових досліджень, виконаних під час написання дисертації кандидата технічних наук. В книзі також наведено огляд сучасних конструкцій вовчків та їх робочих органів, приклади креслень машин, їх вузлів та деталей.
  Починаючи з 2008 року практично усі наукові дослідження проводились із залученням до наукової роботи студентів різних курсів. Отримані результати використовувались студентами у їх випускних кваліфікаційних роботах, в конкурсах студентських наукових робіт та у виступах на конференціях. Починаючи із 2008 року, студенти під керівництвом проф. Батраченка О. В. 12 разів займали призові місця у Міжнародному та Всеукраїнських конкурсів студентських наукових робіт зі спеціальності «Харчові технології».
  Впродовж 2008-2023 рр. був науковим керівником 12-ти студентів-переможців Міжнародного та Всеукраїнських конкурсів студентських наукових робіт з напрямку «Харчові технології», а також Міжнародної науково-практичної конференції, за результатами яких студентами отримано два дипломи переможця І ступеня, шість дипломів переможця ІІ ступеня та чотири диплома переможця ІІІ ступеня.
  Брав участь в атестації наукових кадрів, зокрема був членом разової спеціалізованої вченої ради зі спеціальності 133 «Галузеве машинобудування» у 2019 р. В ролі офіційного опонента кандидатів наук за спеціальністю «05.18.12 – процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв» виступав у 2017 р. та 2019 р.
  Починаючи з 2020 року є членом редколегії наукового фахового видання категорії “Б” “Вісник ЧДТУ. Технічні науки”.
  У 2022-2023 роках був науковим керівником держбюджетної теми “Розробка мобільного ультразвукового комплексу для інтенсифікації процесу подрібнення сировини при виготовленні функціональних м’ясних продуктів для учасників бойових дій” (номер державної реєстрації 0122U001334 від 09.02.2022 р.).
  Розробка та наукове обґрунтування інноваційної технології виготовлення колаген-вмісних функціональних м’ясних продуктів для учасників бойових дій відображені у двох колективних монографіях з харчових технологій, які були опубліковані у 2022, 2023 роках у Ризі (Латвія).
  За результатами наукового керівництва студентськими науковими роботами у співавторстві зі студентами було опубліковано: 1 патент на винахід і 27 патентів на корисні моделі; 13 статей у наукових фахових виданнях; 14 доповідей на Міжнародних науково-практичних конференціях.
  Не зайвим буде зазначити, що уся проведена наукова робота і здобуті наукові результати ґрунтувались на тісній співпраці із фахівцями профільних харчових і машинобудівних підприємств, науковцями науково-дослідних інститутів Національної академії наук та провідних університетів України.


Перелік нагород та заохочень

Відзнаки від обласних та міських органів управління:
  • 2023 р. – Подяка міського голови за сумлінну працю, високий рівень професіоналізму, вагомий особистий внесок у підготовку висококваліфікованих спеціалістів та національно-патріотичне виховання студентської молоді, а також із нагоди Дня працівників освіти.
  • 2023 р. – Почесна грамота від Управління освіти і науки Черкаської обласної державної адміністрації за активну участь в науковому та освітньо-культурному житті Черкаської області, ініціативу, наполегливість, високий професіоналізм, з нагоди 35-річчя Навчально-наукового центру по роботі з іноземними студентами та Дня науки в Україні.
  • 2019 р. – Подяка від Управління освіти і науки Черкаської обласної державної адміністрації за сумлінну та бездоганну працю, вагомий особистий внесок у реалізацію державної політики в галузі вищої освіти та з нагоди Дня Черкаського державного технологічного університету.
  • 2009 р. – Грамота від Управління освіти і науки Черкаської обласної державної адміністрації за досягнуті успіхі у винахідницькій та раціоналізаторській роботі.
  • 2007 р. – Почесна грамота від Управління освіти і науки Черкаської обласної державної адміністрації за досягнуті успіхі у винахідницькій та раціоналізаторській роботі.

Відзнаки від громадських організацій:
  • 2009 р. – Грамота від Спілки винахідників Черкащини за серію патентів з інтенсифікації процесів переробки харчової сировини.
  • 2006 р. – Почесна грамота від Всеукраїнської екологічної Ліги.

Відзнаки від Національного університету харчових технологій та Одеської національної академії харчових технологій
  • 2021 р. – Certificate of acknowledgement in recognition of their excellent work as a scientific supervisor for the winner of the International Competition of Student Scientific Works “Black Sea Science 2021” organized by Odessa National Academy of Food Technologies.
  • 2019 р. – Грамота від Голови галузевої конкурсної комісії, ректора Національного університету харчових технологій А. І. Українця за підготовку переможця ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузей і знань спеціальностей у 2018/2019 навчальному році за спеціальністю «Харчові технології».
  • 2013 р. – Грамота від ректора Національного університету харчових технологій С. В. Іванова за активну участь у роботі ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з природничих, технічних та гуманітарних наук  у 2012-2013 навчальному році за напрямом «Харчова промисловість та переробка сільськогосподарської продукції».

Відзнаки від Черкаського державного технологічного університету:
  • 2014 р. – Грамота за багаторічну сумлінну працю, вагомий особистий внесок у підготовку висококваліфікованих фахівців, активну участь у громадському житті університету та з нагоди Дня працівника освіти.
  •
2013 р. – Грамота за плідну науково-педагогічну діяльність, активну профорієнтаційну роботу, роботу зі студентами та з нагоди Дня факультету технологій машинобудування та дизайну.
  • 2011 р. – Почесна грамота за досягнуті успіхи у науковій роботі та з нагоди відзначення Дня науки.
  • 2011 р. – Грамота за  багаторічну сумлінну працю у становленні кафедри ХТНР та за нагоди 10-річчя її створення, а також за співпрацю у напрямку хімічної технології.
  • 2008 р. – Грамота за багаторічну сумлінну творчу працю, вагомий внесок у розбудову університету та з нагоди професійного свята.


Інші види діяльності

   З 2024 року є членом громадської організації «Університет лідерства та інновацій» (сертифікат № ВО 0542).

  Починаючи з 2008 року особисто налагоджував та підтримував офіційні ділові зв’язки як з підприємствами, що проектують і виготовляють обладнання харчових виробництв (Інститут продовольчих ресурсів НААН, ВАТ «Полтавамаш», ТОВ «Техпродсервіс», ПП «Алнат», ООО “ЧеркассыЭлеваторМаш” TM BRONTO, ТОВ «Консорціум «Кентавр»», ТОВ «Машбуд-Черкаси»), так і з підприємствами, що виготовляють харчову продукцію (ТОВ «Черкаська продовольча компанія», ПрАТ «Юрія», ТОВ «Світ ласощів», «МХП Перемога-Нова», «Технологія Трейд & KR Ingredients», ТМ «Глобино»).