Куриленко Юлія Миколаївна

Старший викладач кафедри
харчових технологій

18006, м. Черкаси, бул. Шевченка 333, корпус 10
роб.тел.:   +380 (95) 899-76-81
корпоративний e-mail:   [email protected]

Рік народження – 1983.


Науково-педагогічна біографія

  В 2006 році закінчила з відзнакою Черкаський національний університет ім. Богдана хмельницького та отримала кваліфікацію хіміка, викладача хімії.
  2007 – 2013р. працює в Черкаському державному технологічному університеті на кафедрі загальної та неорганічної хімії.
  В 2009 – 2012 році навчалася в аспірантурі за спеціальністю «Екологічна безпека».
  З 2014 р. – старший лаборант кафедри технології бродильних виробництв.
  З 2016 р. – викладач кафедри харчових технологій
  В 2017 р. закінчила Черкаський державний технологічний університет та здобула професійну кваліфікацію “спеціаліст” зі спеціальності “Харчові технології”.
  З 2021 р. і по теперішній час – старший викладач кафедри харчових технологій.

Підвищення кваліфікації:

  • 2016 р. – Український інститут науково-технічної експертизи та інформації (За темами: 1. Менеджмент інтелектуальної власності ВНЗ.-25.04.2016 ; 2. Практика управління інтелектуальною власністю  у ВНЗ -16.06.2016;3. Трансфер технологій та об’єктів інтелектуальної  власності у ВНЗ.-20-21 .10.2016р. Свідоцтво про підвищення кваліфікації № 47 від 21 жовтня 2016 р.
  • 2021р. – ТОВ «Умань Пиво» Свідоцтво про підвищення кваліфікації  № 451 від 16 серпня 2021 р.
  • 2022 р. – Національна академія педагогічних наук України ДЗВО «Університет менеджменту освіти» Центральний інститут післядипломної освіти. Свідоцтво про підвищення кваліфікації СП35830447 від 4 листопада 2022 р.

Додаткові позапланові стажування:
1. Сертифікат про участь у міжнародному вебінарі на тему «Funds of grant activities and fundraising foreign and national experience», 1,5 кредити ECTS (45 годин), виданий Instytut Badawczo-Rozwojowy. Lubelskiego Parku (м. Люблін. Польща) ESN №19093 від 29.03.2024 р.


Основні дисципліни, що викладаються

Хімічні основи харчових технологій. Загальна та неорганічна хімія; Хімічні основи харчових технологій. Аналітична хімія; Хімічні основи харчових технологій. Фізична та колоїдна хімія; Технологія харчових продуктів. Технологія водопідготовки; Технологія вина; Методи контролю харчових виробництв; Основи сенсорного аналізу; Інструментальні методи аналізу; Пакувальні матеріали та їх фізико-хімічні властивості.


Сфера наукових інтересів

Концентровані напоїв функціонального призначення, інтенсифікація процесу екстракції рослинної та плодово-ягідної сировини


Основні наукові праці

Статті, що включені до переліку фахових видань України:
1. Нагурна, Н., Куриленко, Ю., & Осипенкова, І. (2024). Інноваційна діяльність підприємства виноробної галузі: ступінь, значення та особливості розвитку.Інновації та технології в сфері послуг і харчування, (2 (12), 17-21.
https://doi.org/10.32782/2708-4949.2(12).2024.2
2. Нагурна, Н., Осипенкова, І., Чепурна, О., & Куриленко, Ю. (2023). Формування смаку пива. Інновації та технології в сфері послуг і харчування, ЧДТУ:Видавничий дім «Гельветика». 20231(7),48-56. https://journals.chdtu.ck.ua/index.php/itsf/article/view/78
3. Куриленко, Ю., & Куракін, О. (2023). Використання рослинної сировини у якості стабілізатора в технології функціональних майонезних соусів . Інновації та технології в сфері послуг і харчування, (2 (8), 40-46. https://doi.org/10.32782/2708-4949.2(8).2023.6
4. Бондарчук З.В., Куриленко Ю.М., Андронович Г.М. Використання рослинної сировини як комплекс біологічно активних речовин для напоїв функціонального призначення. Інновації та технології в сфері послуг і харчування. ЧДТУ: Видавничий дім «Гельветика». 2022, №2(6). С. 38-43. https://doi.org/10.32782/2708-4949.2(6).2022.7
5. Сухенко, В., Авдєєва, Л., Осипенкова, І., & Куриленко, Ю. (2022). Захист розсільних систем харчових підприємств із застосуванням екологічних інгібіторів корозії. Інновації та технології в сфері послуг і харчування, (2 (6), 44-50. https://doi.org/10.32782/2708-4949.2(6).2022.8

 Авторські свідоцтва або патенти:
1. Пат.№ 153659 МПК 01 A23L 2/02 (2006.01) A23L 33/00 Спосіб виготовлення напою функціонального призначення /Базіло К. В., Куриленко Ю. М., Андронович Г. М.Заявл. 05.12.2022, опубл. 09.08.2023, Бюл.№ 32

2. Пат.№ 116327 МПК C08J 5/00 B82B 3/00 B82Y 30/00 Спосіб отримання багатокомпонентного нанокомпозиційного матеріалу / ДемченкоВ.Л., Стадник О.Д., Куриленко Ю.М., Унрод В.І. Заявл.05.12.2016, опубл. 10.05.2017 Бюл.№9.
3. Пат.№110310 МПК. С12С5/02, С12С12/00. Спосіб виготовлення ферментованого напою/ Омельчук С.В., Прибильський В.Л., Мельник І.В., Куриленко Ю.М. Заявл.22.02.2016, опубл. 10.10.2016 Бюл.№19.
4. Пат.№116066 МПК. С 08В37/08. Спосіб отримання біосумісної плівки на основі хітозану та натрію альгінату / Єгорова О.В., Куриленко Ю.М., Солодовнік. Заявл.05.12.2016, опубл. 10.05.2017 Бюл.№9.
5. Пат.№110429 МПК. С08L 83/00, В 01D71/46. Спосіб підвищення питомої об’ємної електичної провідності епоксидних композитів/ ДемченкоВ.Л., Унрод В.І., Гончаренко Л.А., Куриленко Ю.М. Заявл.01.04.2016, опубл. 10.10.2016 Бюл.№19.
6. Пат. № 79581 МПК. С08В 37/08. Спосіб отримання хітозану з міцеліальної біомаси гриба aspergillus niger / Солодовник О. В.,Куриленко Ю.М., Столяренко Г.С.Єгорова О.В.Солодовнік Т.В., Заявл.05.11.2012, опубл. 25.04.2013 Бюл.№8.
7. Пат. № 89696 МПК. С08В 37/08. Спосіб отримання плівок на основі хітозану / Єгорова О.В., Куриленко Ю.М., Солодовнік Т.В, Столяренко Г.С., Заявл. 09.12.2013 опуб.25.04.2014 Бюл.№8.

Тези у наукових збірниках та збірниках конференцій:
1. Потайчук В.О., Поштаренко Д.Г.,Куриленко Ю.М. Обліпиха у безалкогольних напоях Інтеграційні та інноваційні напрями розвитку харчової індустрії: матеріали V міжнар. наук.-практ. конференції. – Черкаси: ЧДТУ, 2021. –С.36-39.

2. Куриленко Ю. М., Бондарчук З. В. Дослідження хімічного складу вичавок аронії Туристичний та готельно-ресторанний бізнес в Україні: проблеми розвитку та регулювання: матеріали ХІ міжнар. наук.-практ. конференції. Том І. – Черкаси: ЧДТУ, 2021. –С.169-170.
3. Ільїних В.В.,Куриленко Ю.М. Ферментовані напої на основі квасного сусла з додаванням ягідної композиції. Інтеграційні та інноваційні напрями розвитку харчової індустрії: матеріали V міжнар. наук.-практ. конференції. – Черкаси: ЧДТУ, 2021. –С.63-66.
4. Куриленко Ю. М., Андронович Г. М. Використання насіння льону в технології напоїв функціонального призначення. «Інтеграційні та інноваційні напрями розвитку харчової індустрії». Матеріали VІ міжнародної науково-практичної конференції. 3-4 листопада 2022 р. Черкаси: ЧДТУ. 2022. Т.1. С. 8-11.
5. Нінім’ягін Д.В., Куракін О.Б., Куриленко Ю.М. Інноваційні технології оздоровчих соусів-дресингів із використанням льону та кропиви дводомної. «Інтеграційні та інноваційні напрями розвитку харчової індустрії». Матеріали VІ міжнародної науково-практичної конференції. 3-4 листопада 2022 р. Черкаси: ЧДТУ. 2022. Т.1. С. 248-251.
6. Андронович Г.М.,Куриленко Ю.М. Концентровані функціональні напої збагачені слизями насіння льону золотого. «Інтеграційні та інноваційні напрями розвитку харчової індустрії». Матеріали ХІV міжнародної науково-практичної конференції. 23‒24 березня 2023року. Черкаси: ЧДТУ. 2023. Т.1. С. 155-156.
7. Куриленко Ю.М., Функціональні пектиновмісні продукти та напої: лікувальна тапрофілактична цінність/ Сухенко В.Ю., Осипенкова І.І.// Збірник матеріалів ХІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Інтеграційні та інноваційні напрями розвитку харчової індустрії» Том 1, 2-3 листопада 2023 р. , Черкаси, ЧДТУ
8. Kurylenko Yu. Ultrasonic Technology in the Production of Functional Beverages./ Bazilo C., , Andronovych H.// «Датчики, прилади та системи – 2023». Збірник праць Х МНТК Черкаси, вересень 2023. Ст. 34-36
9. Куриленко Ю.М. Використання соку обліпихи в технології функціональних напоїв /Козаченко А.В., Поштаренко Д.Г.// Збірник матеріалів ХІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Інтеграційні та інноваційні напрями розвитку харчової індустрії» Том 2, 2-3 листопада 2023 р. , Черкаси, ЧДТУ
10. Куриленко Ю.М. Мультинутрієнтні функціональні напої з олією кунжуту та льону /Вечірко Т.О., Алфьорова Л.П., Андронович. Г. М.// Збірник матеріалів ХІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Інтеграційні та інноваційні напрями розвитку харчової індустрії» Том 2, 2-3 листопада 2023 р. , Черкаси, ЧДТУ
11. Куриленко Ю.М. Використання пряно ароматичної сировини в технології безалкогольних напоїв /Сараненко О.С.// Збірник матеріалів ХІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Інтеграційні та інноваційні напрями розвитку харчової індустрії» Том 2, 2-3 листопада 2023 р. , Черкаси, ЧДТУ
12. Куриленко Ю.М. Ефективні способи очищення води у технології безалкогольних напоїв/ Мамонтова Я.О., Нагурна Н.А.// Збірник матеріалів ХІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Інтеграційні та інноваційні напрями розвитку харчової індустрії» Том 2, 2-3 листопада 2023 р. , Черкаси, ЧДТУ
13. Куриленко Ю.М. Перспективи використання пророщених злаків як сировини для функціональних напоїв Андронович Г.М, Сухенко В.Ю.// Збірник матеріалів ХV Міжнародної науково-практичної конференції «Туристичний та готельно-ресторанний бізнес в Україні: проблеми розвитку та регулювання». Том 1. 28-29 березня, 2024, Черкаси, ЧДТУ
15. Куриленко Ю.М. Використання інформаційних технологій для моделювання процесу екстрагування у системі «вода-рослинна сировина»/Андронович Г.М., Сухенко В.Ю.Тези доповідей VІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Інформаційні технології в освіті науці і техніці» 23-24 травня 2024 р. , Черкаси, ЧДТУ.


Основні навчально-методичні праці

1. Технологія вина [Електронний ресурс] : конспект лекцій для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» зі спеціальності 181 Харчові технології усіх форм навчання / упоряд.: Н.А. Нагурна, Ю.М. Куриленко ; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси: ЧДТУ, 2021. – 164 с. – режим доступу: http://elib.chdtu.edu.ua/e-books/4209
2. Методичні рекомендації до лабораторних робіт з дисципліни «Технологія вина» для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» зі спеціальності 181 Харчові технології усіх форм навчання [Електронний ресурс] / упоряд.: Н.А. Нагурна, Ю.М. Куриленко ; Мво освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси: ЧДТУ, 2020. – 44 с. – режим доступу: http://elib.chdtu.edu.ua/e-books/3480
3. Методичні рекомендації до лабораторних робіт з дисципліни «Безпечність продовольчої сировини та харчових продуктів» для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» зі спеціальності 181 Харчові технології усіх форм навчання [Електронний ресурс] / упоряд.: В.Ю. Сухенко, Ю.М. Куриленко ; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси: ЧДТУ, 2022. – 11 с. – режим доступу:   http://elib.chdtu.edu.ua/e-books/4811 
4. Біотехнологічні процеси у технології продуктів бродіння і виноробства [Електронний ресурс] : конспект лекцій для здобувачів освітнього ступеня «магістр» зі спеціальності 181 Харчові технології усіх форм навчання / упоряд.: В.Ю. Сухенко, Ю.М. Куриленко ; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси: ЧДТУ, 2023. – 104 с. – режим доступу: https://elib.chdtu.edu.ua/e-books/4959
5. Методичні рекомендації до практичних робіт з дисципліни «Біотехнологічні процеси у технології продуктів бродіння і виноробства» для здобувачів освітнього ступеня «магістр» зі спеціальності 181 Харчові технології усіх форм навчання [Електронний ресурс] / упоряд.: В.Ю. Сухенко, Ю.М. Куриленко ; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси: ЧДТУ, 2023. – 35 с. – режим доступу: https://elib.chdtu.edu.ua/e-books/4958
6. Методичні рекомендації до самостійної роботи з дисципліни «Біотехнологічні процеси у технології продуктів бродіння і виноробства» для здобувачів освітнього ступеня «магістр» зі спеціальності 181 Харчові технології усіх форм навчання [Електронний ресурс] / упоряд.: В.Ю. Сухенко, Ю.М. Куриленко ; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси: ЧДТУ, 2023. – 12 с. – режим доступу: https://elib.chdtu.edu.ua/e-books/4957
7. Методичні рекомендації до лабораторних робіт з дисципліни «Хімічні основи харчових технологій. Органічна хімія» для здобувачів освітнього ступеня бакалавр зі спеціальності 181 «Харчові технології» усіх форм навчання [Електронний ресурс] / [упоряд.: Осипенкова І.І., Куриленко Ю.М.]; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. Черкаси: ЧДТУ, 2022. 35 с. http://elib.chdtu.edu.ua/e-books/4806

ORCID
Google Scholar

Основні наукові досягнення та здобутки

Виконавець НТР, що виконується за рахунок видатків загального фонду державного бюджету:
  • 2009-2010 н.р. «Утилізація та переробка відходів біохімічних виробництв та розробкабіологічно-активних хітинвмісних комплексів для застосування в сільському господарстві» (№ держреєстрації 0109U002744)
  • 2011-2012 н.р. «Розробка та дослідження фізико-хімічних властивостей мембран, плівок та волокон на основі природних амінополісахаридів» (№ держреєстрації 0111U002937)
  • 2012-2013 н.р. «Фізико-хімічні основи формування наноструктерних полімерних композитів під дією фізичних полів» (№ держреєстрації 0112U001705)
  • 2015-2016 н.р. «Формування нанокомпозитів із потрійних поліелектроліт-металічних комплексів на основі аніонного, катіонного поліелектролітів та солей металів» (№ держреєстрації 0115U000717)
  • 2021-2022 «Розробка високоефективної мобільної ультразвукової системи для інтенсифікації процесу екстракції при виготовленні концентрованих напоїв функціонального призначення для учасників бойових дій». Державний реєстраційний номер( №ДР 0121U109660)
  • 2024-2025 «Розробка автоматизованої ультразвукової системи екстрагування рослинної сировини при виготовленні мультинутрієнтних функціональних напоїв для реабілітації та профілактики посттравматичних стресових розладів» Державний реєстраційний номер( №ДР 0124U000713)

Виконавець науково-дослідних тематики: 
  •  2017 – 2019 р. – «Розробка інноваційної технології виготовлення  горілки з використанням нетрадиційних сорбентів» (номер державної реєстрації 0117U000938)

  • 2020 – 2023 р. – «Удосконалення технологій напоїв із використанням функціональних інгредієнтів» (номер державної реєстрації 0120U104827)


Перелік нагород та заохочень

  • Грамота ЧДТУ – за високий професіоналізм, невтомну наукову і педагогічну працю у справі підготовки молодих науковців – 2015.
  • Подяка ЧДТУ – за бездоганну сумлінну працю, вагомий особистий внесок в розбудову кафедри та з нагоди 10-річчя кафедри технології бродильних виробництв – 2015.
  • Почесна грамота ЧДТУ – за сумлінну працю, добросовісне виконання посадових обов’язків та з нагоди 56-річчя навчального закладу – 2016.
  • Грамота ЧДТУ – за активну участь у громадському житті ЧДТУ, вагомий внесок у розбудову студентського самоврядування, свідому громадську позицію та з нагоди Міжнародного дня студента – 2018.
  • Почесна грамота ЧДТУ за багаторічну сумлінну працю, вагомий внесок у підготовку висококваліфікованих спеціалістів та з нагоди Дня працівників освіти України – 2019.
  • Почесна грамота Управління освіти і науки ЧОДА за багаторічну сумлінну працю, вагомий внесок у підготовку висококваліфікованих спеціалістів та з нагоди Дня університету – 2023.