
Кандидат технічних наук, старший науковий співробітник
Доцент кафедри харчових технологій
18006, м. Черкаси, бул. Шевченка 333, корпус № 10, кім.307
роб.тел.: +380 (95) 899-76-81
корпоративний e-mail: [email protected]
Рік народження – 1947.
Науково-педагогічна біографія
У 1970 році закінчила з відзнакою Київський технологічний інститут харчової промисловості за спеціальністю інженер-технолог бродильних виробництв.
В 1984 році захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук.
У 2001 р. присвоєно вчене звання старшого наукового співробітника за спеціальністю «Технологія бродильних виробництв».
З 1970 по 2002 працювала в Українському науково-дослідному інституті спирту і біотехнологій продовольчих продуктів (м. Київ). На посадах від інженера до старшого наукового співробітника лабораторії ректифікації спирту.
В 2009 р. була прийнята до Черкаського державного технологічного університету на посаду доцента кафедри бродильних виробництв.
В 2012-2015 році була прийнята на посаду завідувача кафедри технології бродильних виробництв ЧДТУ.
З 2015 року до сьогодення працює доцентом кафедри харчових технологій.
Підвищення кваліфікації:
- 2018 р. – ДНУ «Український НДІ спирту і біотехнології продовольчих продуктів». (Індивідуальний план підвищення кваліфікації від 17.06.2018)
- 2022 р. – ПП «Альтамар» Пивоварня «Оскар». Довідка про проходження підвищення кваліфікації (стажування) № 37 від 18.11.2022 р.
Основні дисципліни, що викладаються
Інноваційні технології продуктів бродіння і виноробства, Технологія спирту та лікеро-горілчаних виробів, Технологія вина, Перспективні технології виробництва алкогольних та безалкогольних напоїв.
Сфера наукових інтересів
Інноваційні технології продуктів бродіння і виноробства, розвиток виноробства України.
Основні наукові праці
1. Нагурна, Н., & Куриленко, Ю. (2024). Дослідження ринку виноробства України, як інфраструктури для винного туризму. Інновації та технології в сфері послуг і харчування, (3 (13), 101-105. https://doi.org/10.32782/2708-4949.3(13).2024.15
2. Осипенкова, І., Чепурна, О., & Нагурна, Н. (2024). Ресвератрол – перспективний антиоксидант в м’ясо-молочних продуктах. Інновації та технології в сфері послуг і харчування, (3 (13), 28-32. https://doi.org/10.32782/2708-4949.3(13).2024.4
3. Нагурна, Н., Куриленко, Ю., & Осипенкова, І. (2024). Інноваційна діяльність підприємства виноробної галузі: ступінь, значення та особливості розвитку.Інновації та технології в сфері послуг і харчування, (2 (12), 17-21. https://doi.org/10.32782/2708-4949.2(12).2024.2
4. Нагурна, Н., Осипенкова, І., Чепурна, О., Куриленко, Ю. Формування смаку пива. Інновації та технології в сфері послуг і харчування. ЧДТУ: Видавничий дім «Гельветика», 2023, № 1(7), С.48-56. https://doi.org/10.32782/2708-4949.1(7).2023.9
5. Нагурна Н. А., Осипенкова І.І.,. Чепурна О.Л. Хеморецепція у світі пива. Інновації та технології в сфері послуг і харчування. ЧДТУ: Видавничий дім «Гельветика», 2020, № 1. С. 32-39 https://doi.org/10.24025/2708-4949.1.2020.204114
Основні навчально-методичні праці
1. Методичні рекомендації до практичних робіт з дисципліни «Інноваційні технології галузі» для здобувачів освітнього ступеня «магістр» з спеціальності 181 «Харчові технології» усіх форм навчання/ Укл. О.Л.Чепурна, І.І.Осипенкова, Н.А. Нагурна, Г.М.Андронович. – Черкаси: ЧДТУ, 2024. – 51 с.
2. Навчально-методичний посібник з дисципліни «Виробництво алкогольних напоїв: технології і традиції» для здобувачів освітнього ступеня «магістр» зі спеціальності 181 Харчові технології усіх форм навчання усіх форм навчання [Електронний ресурс] / упоряд.: Н.А. Нагурна, І.І. Осипенкова, О.Л. Чепурна ; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. Черкаси: ЧДТУ, 2023. 248 с. Режим доступу: https://elib.chdtu.edu.ua/e-books/5161.
3. Нагурна Н. А. Абетка сомельє [Електронний ресурс]: посібник-довідник з дисциплін «Інноваційні технології продуктів бродіння та виноробства», «Дослідницький практикум за вибором» та «Експертиза харчових продуктів» для здобувачів ОС «магістр» зі спеціальності 181 «Харчові технології» усіх форм навчання / Н. А. Нагурна, І. І. Осипенкова, О. Л. Чепурна ; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. Черкаси: ЧДТУ, 2018. 292 с. Режим доступу: https://elib.chdtu.edu.ua/e-books/2833.
4. Нагурна Н. А. Основи сенсорного аналізу [Електронний ресурс] : навч. посіб. / Н. А. Нагурна, І. І. Осипенкова, О. Л. Чепурна ; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. Черкаси : ЧДТУ, 2018. 219 с. Режим доступу: http://elib.chdtu.edu.ua/e-books/2834.
5. Технологія вина [Електронний ресурс] : конспект лекцій для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» зі спеціальності 181 Харчові технології усіх форм навчання / упоряд.: Н.А. Нагурна, Ю.М. Куриленко ; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси: ЧДТУ, 2021. – 164 с. – режим доступу: http://elib.chdtu.edu.ua/e-books/4209
6. Методичні рекомендації до лабораторних робіт з дисципліни «Технологія вина» для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» зі спеціальності 181 Харчові технології усіх форм навчання [Електронний ресурс] / упоряд.: Н.А. Нагурна, Ю.М. Куриленко ; Мво освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси: ЧДТУ, 2020. – 44 с. – режим доступу: http://elib.chdtu.edu.ua/e-books/3480
Основні наукові досягнення та здобутки
Опубліковано більше 100 наукових праць та тез доповідей, одержано 2 авторських свідоцтва на винахід і 5 патентів України
Перелік нагород та заохочень
- Подяка за високий професіоналізм, підготовку висококваліфікованих спеціалістів, високі досягнення у професійній діяльності та з нагоди 10-річчя кафедри технології бродильних виробництв – 2015.
- Почесна грамота за багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм та з нагоди Дня працівників освіти – 2015.
- Подяка департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради – за багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, сумлінне виконання службових обов’язків та з нагоди святкування Дня університету – 2017.
- Грамота ЧДТУ за багаторічну сумлінну працю, вагомий особистий внесок у підготовку висококваліфікованих спеціалістів та з нагоди Дня університету – 2021.