Осипенкова Ірина Іванівна

Кандидат технічних наук, доцент
Завідувач кафедри харчових технологій

18006, м. Черкаси, бул. Шевченка 333, каб.307-10 корпус
роб.тел.:   +380 (95) 899-76-81
e-mail:    [email protected]

Рік народження – 1952.


Науково-педагогічна біографія

  У 1974 році закінчила з відзнакою Київський технологічний інститут харчової промисловості із спеціальності «Технологія м’яса та м’ясопродуктів».
  У 1983 році закінчила аспірантуру, захистила дисертацію на тему «Способи покращення якості і подовження збереженості вершкового масла» із спеціальності 05.18.04 «Технологія м’ясних, молочних і рибних продуктів».
  З 1977 по 1983 рік працювала старшим інженером, молодшим науковим співробітником відділу маслоробство Всесоюзного науково-дослідного інституту маслоробства та сироробства.
  У 1984 році поступила на посаду асистента кафедри хімії в Черкаський філіал київського інженерно-будівного інституту, дійшла до посади доцента кафедри загальної хімії тепер Черкаського державного технологічного університету.
  З 2005 року – доцент кафедри харчових технологій.
  З 2015 року по теперішній час – завідувач кафедри харчових технологій.

Підвищення кваліфікації:

2013 р. – ІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Вища освіта України у контексті інтеграції до Європейського освітнього простору». 
2015 р. – Національна академія педагогічних наук України ДЗВО «Університет менеджменту освіти» центральний інститут післядипломної освіти. Свідоцтво про підвищення кваліфікації 12 СПВ141438 від 05.06.2015 р.
2016 р. – Національна академія педагогічних наук України ДЗВО «Університет менеджменту освіти» Центральний інститут післядипломної освіти. Свідоцтво про підвищення кваліфікації СП35830447/0011-16 від 05.02.2016 р.
2018 р. – ДНУ «Український НДІ спирту і біотехнології продовольчих продуктів». Посвідчення про підвищення кваліфікації № 317 від 18 грудня 2018 р.
2022 р. – Національна академія педагогічних наук України ДЗВО «Університет менеджменту освіти» центральний інститут післядипломної освіти. Свідоцтво про підвищення кваліфікації СП35830447/2497-22 від 4 листопада 2022 р.


Основні дисципліни, що викладаються

Вступ до фаху; Хімічні основи харчових технологій. Біологічна хімія; Хімічні основи харчових технологій. Органічна хімія; Технологія молока і молочних продуктів; Інноваційні технології молочних продуктів; Інноваційні технології харчової продукції функціонального призначення; Прогресивні технології виготовлення харчових продуктів.


Сфера наукових інтересів

Дослідження якості молочних продуктів; рерурсозберігаючі технологій в молочній промисловості; інноваційні технології харчових продуктів функціонального призначення; дослідження і впровадження інноваційних методів викладання.

Основні наукові праці

Статті у фахових виданнях:
1. M. Kravchenko, V. Mihailik, D. Yakymchuk and another. Researching of structural and mechanical properties of shortbread dough with oilseeds shoots//Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3/11 (99) 2019. P. 52-59 (Scopus) DOI: 10/15587/1729-4061.2019.170617  http://surl.li/aqxsal
2. Осипенкова, І., Чепурна, О., & Нагурна, Н. (2024). Ресвератрол – перспективний антиоксидант в м’ясо-молочних продуктах. Інновації та технології в сфері послуг і харчування, (3 (13), 28-32. https://doi.org/10.32782/2708-4949.3(13).2024.4
3. Нагурна, Н., Куриленко, Ю., & Осипенкова, І. (2024). Інноваційна діяльність підприємства виноробної галузі: ступінь, значення та особливості розвитку.Інновації та технології в сфері послуг і харчування, (2 (12), 17-21. https://doi.org/10.32782/2708-4949.2(12).2024.2.
4. Чепурда Л., Осипенкова І., Сухенко В., Авдєєва Л. Нормативно-технічне регулювання екологічно безпечних мийних засобів для посуду на основі біологічно активних компонентів прополісу. Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2024, №1 (11). С. 21-25. https://journals.chdtu.ck.ua/index.php/itsf/article/view/106.
5. Чепурда Л., Осипенкова І., Сухенко В., Сухенко Є. Ключові аспекти впровадження системи управління якістю ISO 9001: 2015 у готельно-ресторанній індустрії. Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2024, №1 (11). С. 26-31. http://www.journals.chdtu.ck.ua/index.php/itsf/article/view/105.
6. Нагурна Н.А., Чепурна О.Л., Осипенкова І.І.., Куриленко Ю.М., Формування смаку пива.Інновації та технології в сфері послуг і харчування. ЧДТУ: Видавничий дім «Гельветика». 2023, 1(7),48-56. https://doi.org/10.32782/2708-4949.1(7).2023.9.
7. Сухенко В.Ю, Авдєєва Л.Ю., Осипенкова І.І., Куриленко Ю.М., Захист розсільних систем харчових підприємств із застосуванням екологічних інгібіторів корозії. Інновації та технології в сфері послуг і харчування. ЧДТУ: Видавничий дім «Гельветика». 2022, №2(6). С. 44-49. https://doi.org/10.32782/2708-4949.2(6).2022.8.
8. Нагурна Н. А., Осипенкова І.І.,. Чепурна О.Л. Хеморецепція у світі пива. Інновації та технології в сфері послуг і харчування. ЧДТУ: Видавничий дім «Гельветика», 2020, № 1. С. 32-39. https://doi.org/10.24025/2708-4949.1.2020.204114.

Матеріали конференцій:
1. Осипенкова І. І., Сухенко В. Ю. Куриленко Ю. М. Реологічні моделі м’ясних біополімерів. Матеріали ІV міжнародної науково-практичної конференції «Сучасні тренди і перспективи в галузі переробки м’яса і молока» 21 вересня 2023 року, м. Київ, НУХТ
2. Осипенкова І.І., Грабова І. О. Основні напрями інноваційної діяльності підприємств молочної промисловості. Матеріали сьомої міжнародної науково-практичної конференції «інтеграційні та інноваційні напрями розвитку харчової індустрії», Том І. 2-3 листопада 2023 року, м. Черкаси, ЧДТУ, 2023. с. 24-25.
3. Демчук І.М., Осипенкова І.І., Демчук Б.Д. Інноваційні методи інтенсифікації процесів очищення стічних вод молокозаводу. Матеріали сьомої міжнародної науково-практичної конференції «інтеграційні та інноваційні напрями розвитку харчової індустрії», Том І. 2-3 листопада 2023 року, м. Черкаси, ЧДТУ, 2023. с. 37-38
.
4. Чепурна О.Л., Осипенкова І.І. Використання декстрин-мальтозної патоки у виробництві ферментатованих напоїв. Матеріали шостої міжнародної науково-практичної конференції «Інтеграційні та інноваційні напрями розвитку харчової індустрії». Том І. 3-4 листопада 2022 року, м. Черкаси, ЧДТУ,2022. с. 14-16.
5. Осипенкова І. І., Чепурна О. Л. Інноваційні способи удосконалення якості ректифікованого спирту. Матеріали ХІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Туристичний та готельно-ресторанний бізнес в Україні: проблеми розвитку та регулювання» : 18‒19 березня 2021 року, м. Черкаси [Електронний ресурс] : у 2-х томах / М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. – Т. 1. – Черкаси: ЧДТУ, 2021. с. 170-172.


Основні навчально-методичні праці

1. Методичні рекомендації до практичних робіт з дисципліни «Інноваційні технології галузі» для здобувачів освітнього ступеня «магістр» з спеціальності 181 «Харчові технології» усіх форм навчання/ Укл. О.Л.Чепурна, І.І.Осипенкова, Н.А. Нагурна, Г.М.Андронович. – Черкаси: ЧДТУ, 2024. – 51 с.
2. Навчально-методичний посібник з дисципліни «Виробництво алкогольних напоїв: технології і традиції» для здобувачів освітнього ступеня «магістр» зі спеціальності 181 Харчові технології усіх форм навчання усіх форм навчання [Електронний ресурс] / упоряд.: Н.А. Нагурна, І.І. Осипенкова, О.Л. Чепурна ; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. Черкаси: ЧДТУ, 2023. 248 с. Режим доступу:
https://elib.chdtu.edu.ua/e-books/5161.
3. Методичні рекомендації до лабораторних робіт з дисципліни «Хімічні основи харчових технологій. Органічна хімія» для здобувачів освітнього ступеня бакалавр зі спеціальності 181 «Харчові технології» усіх форм навчання [Електронний ресурс] / [упоряд.: Осипенкова І.І., Куриленко Ю.М.]; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. Черкаси: ЧДТУ, 2022. 35 с.
4. Методичні рекомендації до практичних робіт з дисципліни «Технології харчових продуктів. Технологія молока та молочних продуктів» для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» зі спеціальності 181 Харчові технології усіх форм навчання [Електронний ресурс] / упоряд.: І.І. Осипенкова, З.В. Бондарчук ; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. Черкаси: ЧДТУ, 2021. 23 с. Режим доступу:
http://elib.chdtu.edu.ua/e-books/4801.
5. Методичні рекомендації до лабораторних робіт з дисципліни «Технології харчових продуктів. Технологія молока та молочних продуктів» для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» зі спеціальності 181 Харчові технології усіх форм навчання [Електронний ресурс] / упоряд.: І.І. Осипенкова, З.В. Бондарчук; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. Черкаси: ЧДТУ, 2021. 36 с. Режим доступу: http://elib.chdtu.edu.ua/e-books/4800.
6. Методичні рекомендації до практичних занять з дисципліни «Вступ до фаху» для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» зі спеціальності 181 Харчові технології усіх форм навчання [Електронний ресурс] / упоряд.: І.І. Осипенкова, О.Л. Чепурна ; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. Черкаси: ЧДТУ, 2020. 28 с. Режим доступу: http://elib.chdtu.edu.ua/e-books/3481.
7. Нагурна Н. А. Абетка сомельє [Електронний ресурс]: посібник-довідник з дисциплін «Інноваційні технології продуктів бродіння та виноробства», «Дослідницький практикум за вибором» та «Експертиза харчових продуктів» для здобувачів ОС «магістр» зі спеціальності 181 «Харчові технології» усіх форм навчання / Н. А. Нагурна, І. І. Осипенкова, О. Л. Чепурна ; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. Черкаси: ЧДТУ, 2018. 292 с. Режим доступу: https://elib.chdtu.edu.ua/e-books/2833.
8. Нагурна Н. А. Основи сенсорного аналізу [Електронний ресурс] : навч. посіб. / Н. А. Нагурна, І. І. Осипенкова, О. Л. Чепурна ; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. Черкаси : ЧДТУ, 2018. 219 с. Режим доступу: http://elib.chdtu.edu.ua/e-books/2834.

ORCID
Google Scholar

Основні наукові досягнення та здобутки

  Автор більше 150 наукових робіт в тому числі: наукові статті, тези доповідей, авторські свідоцтва, навчальні посібники.
  Авторські свідоцтва: «Спосіб виготовлення пакетів із полімерного матеріалу для упаковки харчових продуктів»  (№ 1145617); «Спосіб виготовлення гіпсових виробів (№1724618); «Спосіб отримання кормової добавки» (№1818051).
  2017 – 2019 р. – виконавець науково-дослідної тематики  «Розробка інноваційної технології виготовлення  горілки з використанням нетрадиційних сорбентів» (номер державної реєстрації 0117U000938)
  2020 – 2023 р. – виконавець науково-дослідної тематики «Удосконалення технологій напоїв із використанням функціональних інгредієнтів» (номер державної реєстрації 0120U104827)
  Підготовка учня до участі в міському етапі Всеукраїнського конкурсу захисту науково-дослідних робіт учнів-членів Малої академії наук України у 2019-2020 навчальному році (3 місце, Департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради Наказ №949 від 27.12.2019 р)
  Керівництво аспірантом за ОП 181 Харчові технології з 2024 року


Перелік нагород та заохочень

  • Грамота за активну участь у проведенні 2 етапу Всеукраїнської студентської олімпіаді з хімії у 2001-2002 навчальному році, Київ, НУХТ – 2002;
  • Подяка за активну участь в роботі журі Всеукраїнської студентської олімпіади з хімії, Київ, НУХТ – 2004;
  • Грамота за активну участь у Всеукраїнській студентській олімпіаді з хімії для хіміко-технологічних спеціальностей, Київ, НУХТ – 2005;
  • Грамота за високий рівень підготовки учасника Всеукраїнської студентської олімпіади з хімії, Київ, НАУ – 2009;
  • Подяка за активну і плідну участь в журі Всеукраїнської студентської олімпіади з хімії, Київ, НАУ – 2010;
  • Грамота за високий рівень підготовки учасника Всеукраїнської студентської олімпіади з хімії, Київ, НАУ – 2011;
  • Подяка за активну участь в журі Всеукраїнської студентської олімпіади з хімії, Київ НАУ – 2011
  • Почесна грамота за багаторічну плідну працю, вагомий особистий внесок у підготовці висококваліфікованих фахівців, активну участь у громадському житті університету та з нагоди дня студента -2014;
  • Почесна грамота за багаторічну науково-педагогічну діяльність та з нагоди 55-річчя ЧДТУ – 2015;
  • Подяка за багаторічну науково-педагогічну діяльність та вагомий внесок у розвиток ЧДТУ – 2015;
  • Подяка ЧДТУ за високий професіоналізм, підготовку висококваліфікованих спеціалістів, високі досягнення у професійній діяльності та з нагоди 10-річчя кафедри технології бродильних виробництв – 2015;
  • Почесна грамота за високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у підготовку висококваліфікованих спеціалістів та з нагоди дня працівників освіти, Черкаської обласної ради – 2015.
  • Подяка міського голови – за ініціативу і наполегливість, високий професіоналізм, сумлінне виконання службових обов’язків та з нагоди Дня університету – 2016.
  • Почесна грамота Управління освіти і науки ЧОДа за сумлінну працю, ініціативу і наполегливість, високий професіоналізм, сумлінне виконання службових обов’язків – 2018.
  • Подяка міського голови за сумлінну працю, вагомий особовий внесок у підготовку висококваліфікованих спеціалістів та з нагоди Дня працівників освіти України – 2019.
  • Подяка міського голови – 2020
  • Департаменту регіонального розвитку ЧОДА (2020);
  • Подяка ЧДТУ – 2020

Інші види діяльності

Член Вченої Ради ЧДТУ.

Член НТР ЧДТУ.

Член Вченої Ради факультету технологій, будівництва та раціонального природокористування.

Член журі  ІІ туру Всеукраїнської  олімпіади з хімії (2002, 2004, 2005, 2009,2010, 2011  роках)

Голова експертних комісій для проведення акредитаційної експертизи підготовки молодших спеціалістів спеціальності «Бродильне виробництво і виноробство» (Наказ МОНУ № 12-л від 15.01.2014, Наказ МОНУ №160-л від 28.01.2014).