Осипенкова Ірина Іванівна

Кандидат технічних наук, доцент
Завідувач кафедри харчових технологій

18006, м. Черкаси, бул. Шевченка 333, каб.307-10 корпус
роб.тел.:   +380 (472) 330-865
e-mail:    [email protected]

Рік народження – 1952.


Науково-педагогічна біографія

У 1974 році закінчила з відзнакою Київський технологічний інститут харчової промисловості із спеціальності «Технологія м’яса та м’ясопродуктів».
У 1983 році закінчила аспірантуру, захистила дисертацію на тему «Способи покращення якості і подовження збереженості вершкового масла» із спеціальності 05.18.04 «Технологія м’ясних, молочних і рибних продуктів».
З 1977 по 1983 рік працювала старшим інженером, молодшим науковим співробітником відділу маслоробство Всесоюзного науково-дослідного інституту маслоробства та сироробства.
У 1984 році поступила на посаду асистента кафедри хімії в Черкаський філіал київського інженерно-будівного інституту, дійшла до посади доцента кафедри загальної хімії тепер Черкаського державного технологічного університету.
З 2005 року доцент кафедри технології бродильних виробництв.
З 2015 року зав. кафедрою технології бродильних виробництв.
Підвищення кваліфікації:
Проходила стажування в київському політехнічному інституті на кафедрі хімії, в Черкаському педагогічному інституті ім. Богдана Хмельницького на кафедрі хімії і біології, в національному університеті харчових технологій на кафедрі біохімії.
В 2012, 2013, 2015 роках отримала сертифікати про підвищення кваліфікації «Інноваційні методи та засоби викладання: найновіше у європейській освіті» за категорією “Викладачі-тьютори (організатори) дистанційного навчання ВНЗ ІІІ-ІV р. а.” (cвідоцтво про підвищення кваліфікації 12 СПВ № 141438, видане 05 червня 2015 року Державним вищим навчальним закладом “Університет менеджменту освіти” Національної академії педагогічних наук України.
За кваліфікацєю “Науково-педагогічні працівники університетів” (cвідоцтво про підвищення кваліфікації СП № 35830447/0011-16, видане 05 лютого 2016 року Державним вищим навчальним закладом “Університет менеджменту освіти” Національної академії педагогічних наук України.


Основні дисципліни, що викладаються

Біохімія; Технологія оздоровчих харчових продуктів; Технологія м’яса, м’ясопродуктів і риби; Технологія молока і молокопродуктів. Органічна хімія.


Основні навчально-методичні праці

1. Осипенкова І.І. Загальна та неорганічна хімія. Лабораторний практикум для студентів інженерно-технологічних спеціальностей. / Г.О.Дейкало, В.І.Унрод, А.С.Сегеда. – Черкаси: ЧДТУ, 2005. – 207 с.
2. Осипенкова І.І. Основні поняття і закони хімії. Збірник завдань з дисципліни “Загальна та неорганічна хімія”. Методичні вказівки для студентів інженерно-технологічних спеціальностей. / Г.О.Дейкало, В.І.Унрод, С.Ю.Каменська. – Черкаси: ЧДТУ, 2008. – 44 с.
3. Osypenkova I.I. Chemistry for foreign students engineering technical specialities. Educational-methodical materials for independent work from descipline “Chemisstry” for foreign students engineering technical specialities/V.I.Unrod, G.O. Deycalo, R.M. Scripnschenko, O.I. Zayika. Cherkasy: CSTU, 2009 – 38 p.
4. Осипенкова І.І. Біохімія. Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт для студентів напряму підготовки 6.051701 «Харчові технології та інженерія» денної та заочної форми навчання / Н.В. Назаренко, І.І. Осипенкова ; – Черкаси: ЧДТУ, 2010. – 57 с.
5. Осипенкова І.І. Методи виділення, очистки та ідентифікації органічних речовин: методичні вказівки до виконання лабораторної роботи для студентів денної та заочної форм навчання за напрямом 6.051301 «Хімічна технологія» та 6.051701 «Харчові технології та інженерія» / С.П. Бененко. – Черкаси: ЧДТУ, 2011. – 16с.


Сфера наукових інтересів

Дослідження біологічної активності речовин.
Дослідження якості харчових продуктів.
Дослідження деяких факторів на якість підготовки спеціалістів.
Дослідження якості питної води.
Дослідження фізико-хімічних властивостей відходів виробництв підприємств Черкаського регіону.

Основні наукові праці

Статті у фахових виданнях
1.Осипенкова І.І. “Квантохимический подход к механизму биохимического действия никотинамида”/ Б.Ф.Минаев, В.А. Минаева, В.И.Бойко. Теорет.и эксперим.химия. 1999. Т.35 №5 с.277-283.
2.Осипенкова І.І. “Про вплив деяких факторів на адаптацію студентів -першокурсників до вузівської системи навчання”. Сборник научых трудов МНПК “Современные направления теоретических и прикладных исследований 2008” т.18/ Дейкало Г.О., Унрод В.І., Скрипниченко Р.М. Педагогика, психология и социология. Одесса: Черноморье, 2008.-104с. (стор.98-100).
3. Осипенкова І.І.«Про деякі екологічні проблеми питної води». Сборник научых трудов МНПК // Дейкало Г.О., Унрод В.І., Скрипниченко Р.М. «Перспективные инновации в науке, образовании, производстве и трантспорте 2008» (стр.37-39).
4. Осипенкова І.І. «Про вплив науково-дослідної роботи на екологічну освіти студентів». Матеріали І МНПК «Прикладні аспекти застосування хімії у сфері цивільного захисту» // Дейкало Г.О., Унрод В.І., Скрипниченко Р.М. – Черкаси. АПБ, 2009 (стр.27-29).
5. Осипенкова І.І. “ORTAGONAL FORMS OF PRESENTATION OF BOOLEAN FUNCTIONS IN DEVICE BLOCKS”. «Вісник ЧДТУ», 2009-спецвипуск, МНТК/Yu.A. Kochkarev, E.N.Panasko. «Датчики, прилади та системи – 2009» с.39-41. 6. Осипенкова І.І. «Шляхи поліпшення екологічної освіти студентів»./ Дейкало Г.О., Унрод В.І., Скрипниченко Р.М.- Черкаси, «Вісник ЧДТУ» №2, 2010.
7.Осипенкова І.І. «Економія водних ресурсів та енергозабезпечення в системах гарячого водопостачання». Матеріали н/п конференції «Сучасні проблеми охорони довкілля та раціонального використання ресурсів у водному господарстві»/ Кочкарьов Ю.А., Унрод В.І. – Київ, Товариство «Знання України», 2010р., с. 44-47.
8. Осипенкова І.І. “Про вплив деяких факторів на якість підготовки спеціалістів”.Матеріали УІ МНК «Наукові дослідження теорія та експеримент», 2010/ Унрод В.І., Дейкало Г.О., Скрипніченко Р.М., Полтава, 2010, – с. 32-35.
9. Осипенкова І.І. “Про деякі фактори, які впливають на підвищення екологічної освіти студентів” Сборник научных трудов МНПК./Унрод В.І., Дейкало Г.О., Скрипніченко Р.М., Одесса, 2010, т. 27. с.69-71
10. Осипенкова І.І. “Напрями модернізації змісту хімічної освіти майбутніх інженерів-технологів харчових виробництв” Вісник Черкаського університету./ Н.А.Нагурна, О.Л.Чепурна. серія «Педагогічні науки» № 15 (268). 2013 – 152 с. (с.79-84)
11. Осипенкова І.І. Дослідження фільтраційних властивостей кліноптилоліту./ Нагурна Н.А., Паранько Н.Г., Чепурна О.Л. Вісник ЧДТУ серія: Технічні науки, № 2, 2016, с. 40-44.
12. Осипенкова І.І. Внесок академіка Олексія Баха в розвиток вітчизняної науки / Чепурна О.Л., Строкань А.С. – Гуманітарний вісник, серія: історичні науки, випуск 9, Черкаси, ЧДТУ, 2016 с. 138 – 149.

Матеріали конференцій
1. “Дослідження складу та розчинності осадів, що утворюються в трубопроводах цукрового заводу”. Сборник научных трудов по материалам МНПК «Перспективные инновации в науке, образовании, производстве и транспорте 2007» т.15/Осипенкова І.І., Унрод В.І., Дейкало Г.О., Скрипніченко Р.М., Одесса: Черноморье, 2007.- 76с.(стр.12-13)
2.«Компьютерная поддержка принятия решений при выборе состава химического препарата». Тези доп. Першої НПК з міжнараодною участю «Комп’ютерне моделювання в хімії та технологіях»/ Осипенкова І.І., Кочкарев Ю.А. Черскаси: вид-во «Черкаський ЦНТІ»,2008.-284с. (стр. 171 – 172).
3. «Дослідження якості питної води з джерела «Срібна краплина». Матеріали НПК «Сучасні проблеми охорони довкілля, раціонального використання водних ресурсів та очищення природних і стічних вод» -Осипенкова І.І., Францева А.Г., Дейкало Г.О., Унрод В.І., Скрипниченко Р.М. К.:Т-во «Знання» України, 2008.-64с.
4. «Про шляхи переробки цитрогіпсу – відходу виробництва лимонної кислоти».Сборник научных трудов по материалам МНПК «Современные направления теоретических и прикладных исследований» т.26. / Осипенкова І.І., Дейкало Г.О., Унрод В.І., Скрипниченко Р.М., Артеменко О.Д. – Одесса (стр.81-82).
5. «Про вплив деяких факторів на стійкість забарвлення в’яжучих речовин, виготовлених із цитрогіпсу – відходу виробництва лимонної кислоти».Збірник наукових праць V МНПК «Наукові дослідження – теорія та експеримент 2009» т.8 / Осипенкова І.І., Дейкало Г.О., Унрод В.І., Скрипниченко Р.М.Полтава: Вид-во «ІнтерГрафіка»,2009.-99с.(стр.61-62)
6. «Наслідки забруднення навколишнього середовища нафтопродуктами», Регіональні екологічні проблеми Черкащини в контексті переходу до збалансованого розвитку України: Матеріали Vобл. молодіжної н/п конф./ Осипенкова І.І., Коломієць Т.В. – Черкаси.- Вертикаль.- 2009.- 176с. с. 54-55.
7.«Біокомпоненти харчових продуктів у боротьбі з вільними радикалами» Регіональні екологічні проблеми Черкащини в контексті переходу до збалансованого розвитку України: Матеріали Vобл. молодіжної н/п конф./ Осипенкова І.І., Коротких А.А. – Черкаси.- Вертикаль.- 2009.- 176с. с.62-63.
8. «Вітаміни – молекули здоров’я». Регіональні екологічні проблеми Черкащини в контексті переходу до збалансованого розвитку України: Матеріали Vобл. молодіжної н/п конф./ Осипенкова І.І., Сало Ю.С. – Черкаси.- Вертикаль.- 2009.- 176с. с.119-120.
9.«Харчові канцерогени».Регіональні екологічні проблеми Черкащини в контексті переходу до збалансованого розвитку України: Матеріали Vобл. молодіжної н/п конф./ Осипенкова І.І., Скічко В.С. – Черкаси.- Вертикаль.- 2009.- 176с. с.128-129.
10.«Проблема зберігання міцеліальної маси – відходу виробництва лимонної кислоти біохімічним методом». Сборник научных трудов по материалам межн. н/практ. Конф. «Современные направления теоретических и прикладных исследований, 2010»./Осипенкова І.І., Унрод В.І., Дейкало Г.О., Скрипниченко Р.М. Том 29. Биология, туризм и рекреация.- Одесса: Черноморье, 2010. – 98с.
11.”Про актуальність проблем вибору якісної питної води”. Матеріали н/п конференції «Сучасні проблеми охорони довкілля та раціонального використання ресурсів у водному господарстві»/Осипенкова І.І., Унрод В.І., Дейкало Г.О., Скрипниченко Р.М. – Київ, Товариство «Знання України», 2010р., – с.36-37.
12. “Вплив фізичних полів на фізико-хімічні властивості композиційних матеріалів.” Матеріали конференції «Безпека середовища життєдіяльності людини: екологічні, медичні та економічні аспекти»/ Осипенкова І.І., Унрод В.І., Демченко В.Л., Бененко СП., Штомпель В.І., Керча Ю.Ю. 28 лютого – 4 березня 2011 р. Київ, тов «Знання» України, 2011 с. 36-37.
13. «Адаптація – важливий фактор при формуванні особистості студента». Прикладні аспекти застосування хімії у сфері цивільного захисту./ Осипенкова І.І., Унрод В.І., Дейкало Г.О., Скрипниченко Р.М. – Матеріали ІІ міжвузівської н/п конференції Черкаси: АПБ ім.. Героїв Чорнобиля 2011. – 118 с. с. 111-112.
14. «Про методи переробки відходів лимонної кислоти». Збірник наукових праць МНПІК «Наукові дослідження і їх практичне застосування./ Осипенкова І.І., Унрод В.І., Дейкало Г.О., Скрипниченко Р.М. – Сучасний стан і шляхи розвитку 2011» Том.30, – Одеса: Чорномор’є, 2011. с.– 74-75.
15. «Про перспективи застосування фільтрату цитрату кальцію – відходи виробництва лимонної кислоти». Збірник наукових праць Sworld. МНПК / Осипенкова І.І., Дейкало Г.О., Скрипниченко Р.М. – «Современные проблемы и пути их решения в науке, транспорте, производстве и образовании 2011», Том 35 (с 20 по 27 декабря 2011 г.).
16.«Шляхи поліпшення якості навчально-виховної роботи зі студентами»/Осипенкова І.І., Унрод В.І., Дейкало Г.О., Скрипниченко Р.М. – Матеріали МНПК «Сучасний університет: перспективи розвитку». – Черкаси, ЧДТУ, 2011. – с. 86 – 87.
17. «Про фактори, які впливають на якість навчально-виховної роботи зі студентами». Збірник наукових праць SWorld. МНПК «Современные направления теоретических и прикладных исследований 2012» , Том 16 /Осипенкова І.І., Дейкало Г.О., Скрипниченко Р.М. -Одеса, 2012, с. 49-51.
18. “Про перспективи застосування міцелію для виготовлення органо-мінеральних добрив”. Матеріали восьмої міжнародної науково-практичної конференції «Наукові дослідження – теорія та експеримент 2012 – Том-5. Осипенкова І.І., Дейкало Г.О., Скрипниченко Р.М. – Полтава, «Інтерграфіка»2012, с. 70-72.
19. “Аналіз якості безпечності молока”.Програма і матеріали другої МНТК «Технічні науки: стан, дослідження і перспективи розвитку м’ясної, оліє-жирової та молочної галузей», 20-21 березня 2013р. / Осипенкова І.І., Чепурна О.Л.– К.: НУХТ, 2013 р – 169с. с.80-81.
20.”Застосування молока та молочних продуктів при виробництві лікеро-горілчаних напоїв”. Третя МНПК. «Технічні науки:стан, досягнення і перспективи розвитку мясної, оліє жирової, молочної галузі»./Н.А. Нагурна, І.І. Осипенковап, А.Е. Голос – Київ НУХТ.- 2014.с. 95-97.
21.Застосування техніки коучінгу при викладанні дисципліни «Технологія м’яса та м’ясопродуктів». Матеріали п’ятої міжнародної науково-технічної конференції «Перспективи розвитку м’ясної, молочної та оліє жирової галузей у контексті євроінтеграції» 7-8 листопада 2016 р./ Осипенкова І.І., Чепурна О.Л., Строкань А.С. – м. Київ, НУХТ, с. 73-74.