
Доктор технічних наук, професор
18006, м. Черкаси, бул. Шевченка 333, каб.307-10 корпус
роб.тел.: +380 (095)-899-76-81
e-mail: [email protected]
Рік народження – 1974.
Науково-педагогічна біографія
1993 рік – закінчив з відзнакою Київський індустріальний технікум де присвоєна кваліфікація техніка-механіка за спеціальністю «Експлуатація та ремонт обладнання підприємств будівельних матеріалів» (диплом НТ-І № 112512).
1999 рік – закінчив Український державний університет харчових технологій (нині Національний університет харчових технологій – НУХТ) за спеціальністю «Обладнання переробних і харчових виробництв», і здобув кваліфікацію магістра (диплом КВ № 11308025).
Кандидат технічних наук з 2006 року. Дисертацію захистив 07 червня 2006 року у спеціалізованій Вченій раді Національного університету харчових технологій спеціальність: 05.18.12 – Процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв.
З 2002 до 2008 р. працював в Національному університеті харчових технологій на посадах асистента, доцента кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв і за сумісництвом обіймав посаду начальника управління міжнародних зв’язків НУХТ.
З 2008 року доцент кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів а з 2010 року доцент кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК.
Доктор технічних наук з 2015 року. Дисертацію захищено 28 травня 2015 року у спеціалізованій Вченій раді Національного університету харчових спеціальність: 05.18.12 – Процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв на тему.
2019 рік – присвоєно вчене звання професора кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції.
2015 – 2021 рр. завідувач кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції факультету харчових технологій та управління якістю продукція АПК.
2021 – по теперішній час:
- професор кафедри харчових технологій Черкаського державного технологічного університету Факультет технологій, будівництва та раціонального природокористування Черкаського державного технологічного університету;
- провідний науковий співробітник відділу тепломасообміну і гідродинаміки в елементах теплоенергетичного устаткування – Лабораторія тепломасообміну в багатокомпонентних дисперсних системах Інституту технічної теплофізики Національної академії наук України;
- провідний аудитор, лектор міжнародних стандартів ISO 9001, ISO 45000, ISO 14001, ISO 14064, FSSC 22000, ISCC компанії Bureau Veritas Group;
- експерт з проведення експертиз науково-технічної продукції (програм, проектів) у відповідності до чинного законодавства України у сфері наукової і науково-технічної експертизи Державної наукової установи «Український інститут науково-технічної експертизи та інформації».
Автор більше 250 наукових праць, з них 101 патент України, 4 монографії, 1 підручник, 14 праць у SCOPUS.
Підвищення кваліфікації:
1. Bureau Veritas Certification PR 315 EMS: Certificate Lead Auditor ISO 14001 Training Course Сертифікація системи екологічного менеджменту 27.11 – 01.12. 2023 р. (50 годин / 1,6 ECTS ).
2. Training Sertificate про те, що успішно склав кваліфікаційний іспит 2BS в якості аудитора відновлювального ланцюга постачання біопалива 2 лютого 2024 р. (8 годин / 0,26 ECTS).
3. Bureau Veritas Certification PR 372: Certificate Lead Auditor FSSC 22000 v.5 Food Safety System Certification Сертифікація системи безпеки харчових продуктів 24-28 липня 2023 р. (40 годин / 1,3 ECTS )
4. Bureau Veritas Certification PR357: OHSMS Certificate Lead Auditor ISO 45001 Системи управління охороною здоров’я та безпекою праці 03 – 07 липня 2023 р. (40 годин / 1,3 ECTS).
5. ATTESTATION FOR ISCC AUDITORS ISCC Basic Training «Міжнародна сертифікація сталого розвитку та викидів парникових газів» 17-19 жовтня 2023 р. (24 години / 0,8 ECTS).
6. Компетенції з безпеки здоров’я на роботі. ГРОМАДСЬКА СПІЛКА «ЄВРОПЕЙСЬКЕ ТОВАРИСТВО ОХОРОНИ ПРАЦІ» ESOSH
- Роботи в замкнених просторах. Розслідування інцидентів. Викладач Стюарт Карнегі. Курс тривалістю: 4 години (0,13 ECTS);
- Роботи на висоті. Приклади управління підрядниками. Викладач: Георгес Лобзігер. Курс тривалістю: 4 години (0,13 ECTS);
- Безпека машин і механізмів. Система LOTO. Викладачі: Андрій Талько, Даріуш Ковальські. Курс тривалістю: 4 години (0,13 ECTS);
- Небезпечні речовини. Зменшення впливу шкідливих факторів на робочих місцях. Викладач Алекс Моралес. Курс тривалістю: 4 години (0,13 ECTS);
- Система управління безпекою та здоров’ям на роботі. Міжнародний стандарт ISO 45001:2018. Курс тривалістю: 4 години (0,13 ECTS);
- Оцінювання ризиків. Результативні практики контролю ризиків. Викладач Енді Харт. Курс тривалістю: 4 години (0,13 ECTS);
- Психічне здоров’я на роботі. Викладач Джаннет Аршимова. Курс тривалістю: 4 години (0,13 ECTS).
7. Сертифікат № 050250 від 21.02.2023 р. ГО «Ресторанна Гільдія» «Маркування харчових продуктів: інформованість споживача та відповідальність виробника» 3 години (0,1 ECTS).
8. Сертифікат про успішне закінчення курсів НАЗЯВО «Експерт з акредитації освітніх програм: онлайн тренінг» та «Як написати якісний звіт про результати акредитаційної експертизи освітньої програми» від 12.01.2023 року.
9. Сертифікат про успішне закінчення курсів Мінагрополітики та IFSSU «Безпечність харчових продуктів: сучасне законодавство, сумлінний виробник, відповідальний споживач» від 15.04.2023 року.
10. Сертифікат про успішне закінчення курсів «Перша допомога і спецпідготовка FAST» «Перша домедична допомога в умовах війни» від 01.02.2023 року.
11. Сертифікат № 96/180523 СК від 18.05.2023 року «Актуальні проблеми сучасності в контексті соціально-психологічного знання» Державний податковий університет /Кафедра психології, педагогіки та соціології 4 години (0,13 ECTS).
12. Сертифікат учасника Міжнародної науково-практичної конференції Національний університет харчових технологій «Промисловість та крафт для HoReCa в туризмі: досвід, проблеми, інновації» від 24.05.2023 6 години (0,2 ECTS).
Основні дисципліни, що викладаються
Інтелектуальна власність, Безвідходні технології, Експертиза харчової продукції, Безпечність продовольчої сировини та харчових продуктів, Теплохолодотехніка, Фізико-хімічні методи дослідження харчових продуктів.
Основні дисципліни, що викладаються
Основи теплообмінних процесів харчових підприємств. Безпечність продовольчої сировини та харчових продуктів. Ресурсозберігаючі технології в харчових виробництвах. Міжнародні системи управління безпечністю харчових продуктів. Технологічне обладнання галузі. Автоматизація виробничих процесів галузі. Безпечність харчових продуктів та екологія харчових виробництв. Фізико-хімічні методи дослідження якості харчових продуктів. Основи наукових досліджень та інтелектуальна власність. Управління якістю послуг в туризмі та готельно-ресторанному бізнесі. Біотехнології харчових виробництв. Оптимізація технологічних процесів виробництва продуктів бродіння і виноробства. Процеси і апарати харчових виробництв. Управління якістю в ресторанному господарстві.
Сфера наукових інтересів
Основні наукові дослідження присвячені вирішенню актуальних проблем нутриціології, підвищення довговічності обладнання харчових та переробних виробництв, стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції, менеджменту навколишнього середовища та контролю викидів парникових газів, а також розробка, впровадження, технічне та сервісне обслуговування заводів з виробництва дизельного біопалива та ресурсоощадних технологій у харчовій та переробній галузях АПК.
Основні наукові праці
1. Semko, T. ., Palamarchuk, V., & Sukhenko, V. (2019). Use of ultra-high-temperature processing of raw milk to improve cheese quality. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 13(1), 840–845. https://doi.org/10.5219/1186; https://www.scopus.com/record/display.uri?eid=2-s2.0-85083388707&origin=resultslist.
2. Shanina, O., Galyasnyj, I. ., Gavrysh, T. ., Dugina, K. ., Sukhenko, Y. ., Sukhenko, V., Miedviedieva, N., Mushtruk, M., Rozbytska, T. ., & Slobodyanyuk, N. . (2019). Development of gluten-free non-yeasted dough structure as factor of bread quality formation. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 13(1), 971–983. https://doi.org/10.5219/1201; https://www.scopus.com/record/display.uri?eid=2-s2.0-85081741611&origin=resultslist.
3. Samoichuk, K., Zhuravel, D., Viunyk, O., Milko, D., Bondar, A., Sukhenko, Y., Sukhenko, V., Adamchuk, L., & Sergey, D. (2020). Research on milk homogenization in the stream homogenizer with separate cream feeding. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 14, 142–148. https://doi.org/10.5219/1289; https://www.scopus.com/record/display.uri?eid=2-s2.0-85083788577&origin=resultslist.
4. Shanina, O. ., Minchenko, S. ., Gavrysh, T. ., Sukhenko, Y. ., Sukhenko, V., Vasyliv, V. ., Miedviedieva, N. ., Mushtruk, M. ., Stechyshyn, M. ., & Rozbytska, T. . (2020). Substantiation of basic stages of gluten-free steamed bread production and its influence on quality of finished product. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 14, 189–201. https://doi.org/10.5219/1200; https://www.scopus.com/record/display.uri?eid=2-s2.0-85084303233&origin=resultslist.
5. Palamarchuk, I. ., Mushtruk, M., Sukhenko, V. ., Dudchenko, V. ., Korets, L., Litvinenko, A., Deviatko, O., Ulianko, S. ., & Slobodyanyuk, N. (2020). Modelling of the process of vybromechanical activation of plant raw material hydrolysis for pectin extraction. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 14, 239–246. https://doi.org/10.5219/1305; https://www.scopus.com/record/display.uri?eid=2-s2.0-85086128456&origin=resultslist.
6. Adamchuk, L., Sukhenko, V., Akulonok, O., Bilotserkivets, T., Vyshniak, V., Lisohurska, D., Lisohurska, O., Slobodyanyuk, N., Shanina, O., & Galyasnyj, I. (2020). Methods for determining the botanical origin of honey. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 14, 483–493. https://doi.org/10.5219/1386; https://www.scopus.com/record/display.uri?eid=2-s2.0-85089538637&origin=resultslist.
7. Samoichuk, K., Zhuravel, D., Palyanichka, N., Oleksiienko, V., Petrychenko, S., Slobodyanyuk, N., Shanina, O., Galyasnyj, I., Adamchuk, L., & Sukhenko, V. (2020). Improving the quality of milk dispersion in a counter-jet homogenizer. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 14, 633–640. https://doi.org/10.5219/1407; https://www.scopus.com/record/display.uri?eid=2-s2.0-85090284470&origin=resultslist.
8. Сухенко, В., Авдєєва, Л., Осипенкова, І., & Куриленко, Ю. (2022). Захист розсільних систем харчових підприємств із застосуванням екологічних інгібіторів корозії. Інновації та технології в сфері послуг і харчування, (2 (6), 44-50. https://doi.org/10.32782/2708-4949.2(6).2022.8.
Авторські свідоцтва або патенти:
Має 102 свідоцтва на винаходи та корисні моделі, які знаходяться за посиланням: http://www.biodiesel.co.ua/patents.htm
Тези у наукових збірниках та збірниках конференцій:
1. Куриленко Ю.М., Функціональні пектиновмісні продукти та напої: лікувальна тапрофілактична цінність/ Сухенко В.Ю., Осипенкова І.І.// Збірник матеріалів ХІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Інтеграційні та інноваційні напрями розвитку харчової індустрії» Том 1, 2-3 листопада 2023 р. , Черкаси, ЧДТУ.
2. Куриленко Ю.М. Перспективи використання пророщених злаків як сировини для функціональних напоїв Андронович Г.М, Сухенко В.Ю.// Збірник матеріалів ХV Міжнародної науково-практичної конференції «Туристичний та готельно-ресторанний бізнес в Україні: проблеми розвитку та регулювання». Том 1. 28-29 березня, 2024, Черкаси, ЧДТУ
3. Куриленко Ю.М. Використання інформаційних технологій для моделювання процесу екстрагування у системі «вода-рослинна сировина»/Андронович Г.М., Сухенко В.Ю. Тези доповідей VІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Інформаційні технології в освіті науці і техніці» 23-24 травня 2024 р. , Черкаси, ЧДТУ.
Основні наукові досягнення та здобутки
Сухенко Владислав Юрійович, професор, доктор технічних наук, є провідним вченим у сфері харчових технологій та енергозбереження, зокрема в напрямках технологічних процесів у харчовій промисловості, інноваційних підходів до виробництва та зберігання продуктів, впровадження сучасних стандартів якості, а також розробки екологічно чистих джерел енергії.
- Дослідження у галузі харчових технологій: Сухенко В.Ю. є автором понад 200 наукових праць, серед яких монографії, наукові статті, патенти та методичні розробки. Його наукові дослідження зосереджені на підвищенні ефективності виробничих процесів у харчовій промисловості та розробці нових технологічних рішень для покращення якості харчової продукції.
- Інновації у виробництві продуктів харчування: Сухенко В.Ю. розробив кілька новаторських технологій, зокрема у сфері подовження терміну зберігання продуктів та збереження їхньої поживної цінності. Однією з основних його інновацій є застосування природних антиоксидантів, таких як прополіс, у харчовій промисловості для подовження терміну зберігання харчових продуктів.
- Впровадження міжнародних стандартів: Професор Сухенко активно займається впровадженням міжнародних стандартів якості, таких як ISO 9001 та HACCP, у харчовій промисловості. Під його керівництвом було розроблено та впроваджено десятки успішних програм для підприємств харчової галузі, що дозволило значно підвищити їхню конкурентоспроможність на міжнародних ринках.
- Педагогічна діяльність: Сухенко В.Ю. є викладачем з багаторічним досвідом, який виховав численні покоління спеціалістів у галузі харчових технологій. Під його керівництвом було захищено декілька кандидатських дисертацій. Він активно займається наставництвом молодих вчених та спеціалістів, підтримуючи їхні наукові дослідження та професійний розвиток.
- Міжнародне визнання: Професор Сухенко є визнаним експертом у своїй галузі не тільки в Україні, але й за кордоном. Його праці цитуються на міжнародному рівні, а він сам часто виступає на міжнародних конференціях та форумах, присвячених інноваціям у харчових технологіях.
- Співпраця з промисловістю: Він успішно співпрацює з провідними підприємствами харчової галузі, консультує їх з питань оптимізації виробничих процесів та підвищення якості продукції. Його практичні рекомендації допомогли численним підприємствам досягти значних результатів у підвищенні ефективності та конкурентоспроможності на ринку.
Перелік нагород та заохочень
Подяка Міністерства освіти і науки України Сухенку Владиславу Юрійовичу, завідувачу кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції Національного університету біоресурсів і природокористування України за багаторічну сумлінну працю, вагомий особистий внесок у підготовку висококваліфікованих спеціалістів та плідну науково-педагогічну діяльність.
Інші види діяльності
Дійсний член Академії технічних наук України. Член Міжнародної асоціації сталого розвитку м. Варна (Болгарія). Експерт з оцінки заявок на участь у конкурсі НТР за держзамовленням.
Член редакційної колегії наукових журналів:
– «Продовольчі ресурси» (Україна);
– «Стандартизація, сертифікація, якість» (Україна).
– «Тваринництво та технології харчових продуктів» (Україна).
– International Journal of Food Technology and Nutrition (North Macedonia);
– Journal of Natural Sciences and Mathematics of UT (North Macedonia);
– «Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences» SCOPUS.