Студенти кафедри харчових технологій ЧДТУ в межах співпраці зі стейкхолдерами ознайомилися із технологіями виготовлення м’ясних продуктів на ТОВ “Глобинський м’ясокомбінат”

Студенти побачили велике сучасне м’ясопереробне підприємство, яке є одним із лідерів в Україні по виготовленню м’ясної продукції. Воно розташоване у м. Глобине (Полтавська обл.), але також відоме і далеко за межами нашої держави, всіляко сприяючи формуванню позитивного іміджу України в Європі.

Пархоменко Дарія Дмитрівна, заступник директора по роботі з персоналом, розповіла студентам, що «Глобинський м’ясокомбінат», який розпочав свою діяльність з невеликої бійні, зараз володіє власним племінним господарством, повністю забезпечуючи виробництво і поставляючи продукцію для інших підприємств. Вертикально інтегрована структура групи компаній «Глобино» дозволяє контролювати всі етапи процесу виробництва, починаючи від заготівлі сировини і закінчуючи дистрибуцією. Понад 150 тон якісної ковбасної продукції щомісяця реалізується в усіх регіонах України і далеко за її межами.

Студенти кафедри харчових технологій ЧДТУ під керівництвом професора Олександра Батраченка побачили виробництво в усіх основних цехах, оцінили його масштаби, ознайомились із сучасними технологіями, побачили на власні очі багато видів м’ясної та ковбасної продукції на різних стадіях її виготовлення.

Провела екскурсію на основних виробництвах підприємства Чумак Лариса Миколаївна, технолог з виробництва та переробки продукції тваринництва. Вона системно та в деталях розповіла про особливості харчових технологій, які використовуються на підприємстві.

Зокрема, про технологію ConPro від Handtmann, згідно якої оболонкою для певних ковбасних виробів слугує спеціальний гель, який завантажується в наповнювальну машину. І лише після обробки спеціальним сольовим розчином така оболонка твердне, завершуючи формування ковбасок.    

Також  Лариса Миколаївна Чумак неодноразово наголосила про вкрай велику важливість для технологів-харчовиків бути обізнаними в особливостях роботи технологічного обладнання і в особливостях його впливу на процес виготовлення продукту.

Дана екскурсія стала третьою в цьому семестрі для студентів, які вивчають технологічні процеси виготовлення м’ясної продукції. Спочатку студенти кафедри харчових технологій відвідали підприємство «МХП-Перемога Нова», яке виготовляє м’ясні напівфабрикати з птиці. Потім вони відвідали компанію ТД «Технологія Трейд» & «KR Ingredients», яка розробляє технологічні рішення і виготовляє лінійку власної харчової продукції для м’ясопереробних підприємств. А сьогодні студенти відвідали велике промислове підприємство ТОВ «Глобинський м’ясокомбінат», яке і співпрацює із двома наведеними вище компаніями.

Відтак, кафедра харчових технологій ЧДТУ ставить за мету вибудовувати системну співпрацю зі стейкхолдерами задля формування у здобувачів вищої освіти актуальних знань про сучасну м’ясопереробну промисловість України.