Участь кафедри харчових технологій у міжнародному науковому семінарі

Кафедра харчових технологій ЧДТУ прийняла участь у науковому семінарі з безпеки харчових продуктів «Контроль патогенів харчових продуктів у птахівництві» організованому Пенсільванським державним університетом та USDA (США)

24 вересня 2021 року професор кафедри харчових технологій Сухенко В.Ю. прийняв участь у міжнародному науковому семінарі, який проходив он-лайн.

Спікерами науково семінару були Марк Берранг – дослідний мікробіолог відділу досліджень мікробіологічної безпеки та переробки птиці Міністерства сільського господарства USDA (США), Мартін Бакнагедж – старший доцент з питань безпеки харчових продуктів у Пенсильванському державному університеті (США), Катерина Різак, професор кафедри харчових наук, помічник директора з програм безпеки та якості харчових продуктів, спеціаліст з розширення безпеки харчових продуктів Пенсильванського державного університету (США).

Марк Берранг зауважив, що для проведення моніторингових досліджень, теоретичного обґрунтування і розробки заходів щодо поперередження розповсюдження небезпечних для людини патогенів через продукцію птахівництва необхідно керуватися новими методами контролю та новими технологіями боротьби зі збудниками.

Дотримання принципів харчової гігієни при контролі виробництва, переробки, якості та безпеки продукції птахівництва в багатьох економічно-розвинених країнах Європи та світу базується на застосуванні науково-обгрунтованих санітарногігієнічних і ветеринарних регламентів та стандартизації у відповідності до міжнародних вимог. При цьому ключовим аспектом для країн-торгівельних партнерів є визнання еквівалентності порядку відбору проб і аналітичних методів дослідження.

Мартін Бакнагедж підкреслив, що прибирання та дезінфекція приміщень й обладнання ферми після вивезення птиці на забій, разом із системою водопостачання та годівниць. Якщо в господарстві знайшли сальмонелу, треба звернути пильну увагу на вживані методи дезінфекції.

Професор кафедри харчових наук Катерина Різак, впевнений, що біобезпека: містить чіткий контроль за гігієною на фермі, кормом, водою та всіма потенційними носіями хвороби, які потрапляють на ферму — особливо за гризунами, які можуть буди основним джерелом поширення хвороби, комахами та персоналом.

Впродовж семінару присутні активно задавали питання на цікаві для них теми та отримували вичерпні відповіді від спікерів. Захід відбувся в досить жвавій атмосфері. Де кожен із присутніх отримав необхідну інформацію, та знання стосовно впровадження мікробіологічної безпеки у птахівництві для безпеки та якості харчових продуктів у сфері переробки м’яса.

Семінар було організовано Пенсільванським державним університетом за підтримки сім’ї Воскобійників та Національним університетом біоресурсів і природокористування України. Учасники наукового семінару щиро подякували спікерам і учасникам заходу.

Відео семінару можна переглянути за наступним посиланням ТУТ.

 

 

 

 

Владислав Сухенко

професор кафедри харчових технологій

факультету харчових технологій

та сфери обслуговування