ДРУЖНЯ ЗУСТРІЧ НАУКОВЦІВ ВІДБУЛАСЬ НА ІІ МІЖНАРОДНІЙ НАУКОВО-ПРАКТИЧНІЙ ІНТЕРНЕТ-КОНФЕРЕНЦІЇ «НОВАЦІЇ В ТЕХНОЛОГІЇ ТА ОБЛАДНАННІ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННИХ, ХАРЧОВИХ І ПЕРЕРОБНИХ ВИРОБНИЦТВ»

23 листопада 2021 року на базі двох кафедр: «Харчові технології та готельно-ресторанна справа», а також «Обладнання переробних і харчових виробництв імені професора Ф.Ю. Ялпачика», за співучасті громадської організації «Інтеркультурне гастрономічне коло» відбулась ІІ МІЖНАРОДНА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА ІНТЕРНЕТ-КОНФЕРЕНЦІЯ «Новації в технології та обладнанні готельно-ресторанних, харчових і переробних виробництв».

З привітальним словом та проголошенням офіційного відкриття конференції до гостей та учасників звернулася проректор з наукової роботи, професор, доктор с-г. наук Оксана Анатоліївна Єременко. У привітальному виступі вона зазначила, що минулого року започатковується добра традиція та можливість для науковців, аспірантів, магістрів та студентів продемонструвати свої досягнення та напрацювання, поділитися досвідом, знайти нових друзів, а найголовніше – заявити про себе у світі науки.

«Я переконана, що отримані в освітніх закладах знання дозволять вам у майбутньому реалізувати творчий потенціал, досягнути значних висот в обраній професії та зрештою змінити світ на краще. Тож зичу вам плідних та конструктивних дискусій, цікавих ідей та нових знань», – зазначила під час промови Оксана Анатоліївна.

Також з привітальними словами до учасників виступили завідувач кафедри обладнання переробних і харчових виробництв ім. професора Ф.Ю. Ялпачика доктор технічних наук, професор Самойчук Кирило Олегович та кафедри харчових технологій та готельно-ресторанної справи, доктор технічних наук, професор Прісс Олеся Петрівна.

Честь розпочати пленарне засідання була надана професору кафедри харчових технологій Черкаського державного технологічного університету доктору технічних наук Сухенку Владиславу Юрійовичу на тему: «Державне нормативно-технічне регулювання якості і безпечності харчової продукції та біорізноманіття».

Вельми цікавими були доповіді доцента Бандури Ірини Іванівни з висвітлення питань ефективності впровадження системи контрольованого мікроклімату на підприємствах з вирощування екзотичних грибів, зокрема гливи та впливу мікробіологічних показників повітря на товарний вид і терміни зберігання продукції.

Нагальні проблеми підняли аспіранти Михайло Лебедєв про важливі аспекти і конструктивні параметри обладнання для гомогенізації молока та Марти Карпової з проблематикою органолептичного аналізу кавових зерен та впливу ступеня обжари на смакові властивості готового продукту.

В інтернет-конференції взяли участь 107 науковців з 14 вітчизняних та закордонних закладів освіти, серед них викладачі, здобувачі наукових ступенів, докторанти, аспіранти, магістранти та студенти, фахівці і керівники харчових, переробних підприємств, готелів і ресторанів.

У всіх представлених тезах розглядалися питання, актуальні для сучасного етапу розвитку харчової промисловості та готельно-ресторанної сфери. Робота інтернет-конференції проводилась за напрямками:

  1. Тенденції та перспективи розвитку обладнання харчових і переробних виробництв.
  2. Удосконалення процесів і технологій виробництва харчової продукції та переробки сільськогосподарської сировини.
  3. Проблеми безпеки та якості харчової продукції.
  4. Інновації підприємств готельно-ресторанної індустрії.

В результаті науково-практичної інтернет-конференції було проведено  огляд найбільш актуальних питань і нових розробок.

Головна мета наукового заходу, спрямована на вирішення професійних і галузевих проблем харчової промисловості в ході професійного спілкування фахівців – досягнута. За підсумками роботи буде сформовано збірник матеріалів інтернет-конференції.

Дякуємо організаторам конференції за проведений захід та колегам за зустріч і цікаві доповіді та завзяту дискусію, яка чекала після кожної доповіді.